Hercegovci ne priznaju Dan državnosti BiH – danas je za njih radni dan

Međutim, javnost je podijeljena oko proslave ovoga praznika; Hrvatima u BiH ovo je samo još jedan dan u nizu mjeseca studenog, i za veliku većinu njih, radni dan. Tako je primjerice u Zapadno - hercegovačkoj županiji (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude...) danas radni dan za sve institucije, škole, poduzetnike...
Situacija je ista u Hercegovačko - neretvanskoj županiji (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum...), gdje samo državne institucije obilježavaju ovaj dan kao neradni, dok svi ostali nastavljaju sa svakodnevnim obavezama i poslovima, prenosi dalmacijanews.

Isto je i u Republici Srpskoj. Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlučio je službeno zatražiti da se ovaj dan prestane "lažno" prikazivati kao državni praznik. Dodik je pismom upozorio diplomate akreditirane u BiH da Dan državnosti "ne postoji niti u jednom zakonu ili službenom aktu BiH, te da se ne može obilježavati kao praznik institucija BiH". U pismu veleposlanicima predsjednik Republike Srpske je naveo da se "radi o očiglednom kršenju važećih propisa i ignoriranju Ustava BiH koji je dio međunarodnog ugovora".

Zanimljivo je kako po Facebook profilima pripadnici bošnjačkog naroda ističu ovaj dan kao ''jedan od najvećih u državi'', te kako postavljanjem video snimki Alije Izetbegovića i raznih patriotskih pjesama i stihova uveličavaju ovaj dan, koji ne slavi više od pola države. Tako je jedan Hercegovac ovom danu posvetio status: '"Tzv. Dan državnosti - ne radimo, a ne slavimo"', dok je jedna širokobriješka srednjoškolka napisala ''Ići u školu na tzv. Dan državnosti BiH - neprocjenjivo''.

Inače, praznik Dan državnosti, koji se obilježava 25. studenog, nije usvojen kako državni, a ni kako federalni praznik, nego se obilježava samo u dijelu Federacije, temeljem odluke Predsjedništva i Skupštine nekadašnje Republike BiH.