Hercegovačko-neretvanska županija pričekat će formiranje Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara, Denis Lasić, HNŽ, Denis Lasić, HDZ BiH, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Denis Lasić, Vlada HNŽ
...BiH, kazao je u petak, 3. lipnja 2011. godine predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar i kandidat HDZ BiH za županijskog premijera prof. Denis Lasić.

"Što se tiče pregovora o formiranju Vlade HNŽ-a svakodnevno vodimo razgovore sa svim političkim subjektima koji participiraju u županijskoj Skupštini. Međutim, nema velikih pomaka budući da određene političke stranke uvjetuju dogovor na županijskoj razini dogovorom na državnoj razini", izjavio je Lasić uoči svečane sjednice Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar kojom je obilježena 21. obljetnica mostarskog odbora stranke.

Hercegovačko-neretvanska i Hercegbosanska županija (HBŽ) jedine su preostale županije u kojima nakon prošlogodišnjih izbora nije postignut sporazum o vladajućoj većini. U HBŽ-u dva HDZ-a ne mogu se dogovoriti kome će pripasti mjesto predsjednika vlade, no Lasić tvrdi kako se ta situacija ni u kojem slučaju ne odražava na situaciju u HNŽ-u.

"Ja tu problematiku ovdje uopće ne osjećam. Blok dva HDZ-a koji čini 13 zastupnika više je nego čvrst, tako da ta koalicija ovdje nije uopće upitna", kazao je Lasić.

Podsjećamo, u Skupštini HNŽ-a najjača stranka je HDZ BiH s deset zastupnika, po pet zastupnika imaju SDP BiH i SDA, po tri zastupnika HDZ 1990 i Stranka za bolju budućnost, dva zastupnika Stranka za BiH te po jednog zastupnika HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak.

Za formiranje Vlade HNŽ-a potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 20 zastupnika. (Fena)