Herceg: Prometnica Jablanica - Posušje generator gospodarskog razvitka

HNŽ, prometnice

Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), predvođeno predsjednikom Vlade HNŽ-a Nevenkom Hercegom, obišlo je nedavno završenu cestovnu dionicu Sovićka vrata - Potok zec, koja je dijelom regionalne prometnice Jablanica - Posušje.

Završetkom toga projekta, ukupne vrijednosti od oko 900 tisuća maraka, okončana je izgradnja regionalne prometnice R419, koja se, u ukupnoj duljini od 71,6 km, proteže od Jablanice, preko Doljana, Blidinja i Rakitna, do Posušja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

- Raduje me što smo uspješno okončali projekt saniranja ove ceste koja povezuje mrežu značajnih magistralnih i regionalnih cestovnih pravaca više općina i tri županije. Uz povećanje mobilnosti i dostupnosti, ona će biti generator gospodarskog razvitka cijeloga područja - kazao je tom prigodom Herceg.

Županijski ministar prometa i veza Stjepan Krasić podsjetio je da kako prometnica Jablanica - Posušje spaja tri iznimno bitna magistralna cestovna pravca, i to M17 (Mostar-Jablanica-Konjic), M16.2 (Jablanica-Prozor/Rama) i M6.1 (Posušje-Tomislavgrad) te regionalnu cestu Tomislavgrad-Lipa-Blidinje, pa se može govoriti o projektu od vitalnoga značaja za HNŽ.

Riječ je o najkraćoj prometnici koja povezuje Hercegovačko-neretvansku, Hercegbosansku i Zapadnohercegovačku županiju s Dalmacijom, a od osobita je značaja i za održivo korištenje turističkih potencijala na Blidinju, dodao je ministar Krasić.

Inače, projekt saniranja spomenute prometnice, na prijedlog Ministarstva prometa i veza HNŽ-a, odobrila je Vlada HNŽ-a. Nakon početne faze obnove, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o razvrstavanju dotadašnje regionalne u magistralnu cestu. Stoga je, s ciljem završetka saniranja dionice, dogovorena suradnja županijskoga i federalnog ministarstva prometa i veza, te JP Ceste Federacije BiH, nakon čega je projekt uspješno okončan, navodi se u priopćenju.