HDZ BiH i HDZ 1990. najavili prosvjede jednom mjesečno

Čović i Ljubić
Vlast u središnjoj Bosni smatraju nezakonitom, a prosvjedovat će i zbog izbacivanja Hrvata iz te vlasti i šutnje međunarodne uprave.

Nakon sjednice županijskih odbora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u petak u Travniku zaključeno je da će se jednom mjesečno ispred OHR-a i američkog veleposlanstva održavati jednosatni mirni prosvjedi kako bi ih upozorili 'na neprihvatljivost političkog nasilja'.

Vladu u središnjoj Bosni uspostavile su bošnjačke stranke SDP i SDA zajedno s Narodnom strankom Radom za boljitak braće Lijanovića te HSP-om BiH koji nema nijednog zastupnika u županijskoj skupštini, dok su isključena dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata, a HDZ BiH je i pojedinačni pobjednik izbora u ovoj županiji.

Dvije stranačke organizacije navele su da od visokih međunarodnih institucija traže da se, kao jamci Daytonskog sporazuma, 'uključe u zaštitu ustavnog poretka Federacije BIH i Županije Središnja Bosna'.

Upozorili su da unatoč njihovim upozorenjima i obećanjima iz međunarodne zajednice nisu dobili nikakav odgovor zbog čega su izvijestili Vijeće za provedbu mira o neprihvatljivosti stanja u Središnjoj Bosni te su a od OHR-a zatražili izmjenu županijskog ustava.

Hina