HDZ 1990 Mostar: Odluka Doma Naroda PFBiH protuustavna i ograničava nadležnosti grada Mostara

HDZ 1990, Mostar, priopćenje
...iz oba HDZ-a, opet od Mostara rade presedan, cijenu kojeg će u budućnosti plaćati žitelji grada Mostara.

Donošenje ovakvih zakonskih promjena kojima se dopušta da u svrhu financiranja Grada, odluku o privremenom financiranju, kao i odluku o proglašenju i izvršenju proračuna može donijeti gradonačelnik uz suglasnost načelnika za financije je direktno zadiranje u ustavnom zagarantirane principe lokalne samouprave i ograničava nadležnosti gradske vlasti. Ovakav presedan ne vrijedi nigdje drugo nego u Mostaru, koji nastavlja biti predmetom politikantskih igara i nečijih partikularnih interesa, uz obilato kršenje Ustava F BiH i Zakona o principima lokalne samouprave F BiH.

Kao što smo izjavili 28.01.2014. kada je ovaj prijedlog išao u Zastupnički dom Parlamenta, Mostaru je potrebna odluka o privremenom financiranju za period od 01.01.2014. do 31.03.2014. jer ljudi i institucije koje žive od gradskog proračuna moraju egzistirati i ta tri mjeseca. Na period iza 31.03. gradonačelnik može proglasiti proračun u skladu sa Člankom 18. Zakona o principima lokalne samouprave F BiH.

Ovo je potvrdio i Ustavni sud koji je u listopadu prošle godine donio odluku (objavljenu u Službenim novinama FBiH br. 78) kojom gradonačelnik ima sva ovlaštenja „da u interesu funkcioniranja, pa i opstanka jedinice lokalne samouprave, proglasi proračun, kao nužni preduvjet neophodan za život i funkcioniranje svih građana te jedinice lokalne samouprave, kada u propisanom roku nije mogao biti donijet od strane redovnog nadležnog organa-Gradskog vijeća Grada Mostara". Pored ovoga, Klub Bošnjaka u Gradskom Vijeću Grada Mostara je podnio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika zbog, kako su naveli, prekoračenja ovlasti, no Tužiteljstvo je odbacilo istu kao apsolutno neosnovanu.

Dakle nije postojalo nikakve realne potrebe za protuustavno uvođenje načelnika za financije, tj. državnog službenika kao supotpisnika proračuna. Neka netko navede ijedan primjer da to igdje postoji u praksi!

Ono što nas navodi na mišljenje da se radi o nekom interesnom dogovoru ispod stola (narodski rečeno: talu) jeste činjenica da su svi članovi kluba naroda iz reda oba HDZ-a digli ruke za ovaj protuustavan prijedlog. Molimo ih sve skupa da javnosti kažu koji i kakvi dogovori su prethodili jednoj ovakvoj odluci i što su eventualno dobili žitelji Mostara kao protuuslugu dodatnog ograničavanja, ionako ograničenih, nadležnosti gradske vlasti.

Ne znamo kakav je službeni stav po ovom pitanju bio HDZ-a BiH, znamo da je službeni stav HDZ-a 1990 bio da se glasuje protiv ovog prijedloga, bez obzira kako će glasovati drugi. To smo objavili i na našim službenim stranicama, prema tome suglasnost na ovaj prijedlog članova Doma naroda Parlamenta Federacije nije stav HDZ-a 1990 nego je pojedinačni stav osoba koje su digle ruke za ovo.

Budući da nemamo u posjedu izvadak iz zapisnika jučerašnje sjednice, nismo u mogućnosti objaviti imena svih onih koji su digli ruku za ovaj protuustavan prijedlog koji direktno ograničava nadležnosti grada Mostara i ide na njegovu štetu. Čim dobijemo u posjed zapisnik, objavit ćemo imena.

Jednako kako smo (uzalud) pozivali hrvatske izaslanike u Domu Naroda PFBiH da odbiju ovaj zahtjev i eventualno pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa, ovim putem (uzalud?) pozivamo gradonačelnika da pokrene postupak pred Ustavnim sudom F BiH radi zaštite prava na lokalnu samoupravu, koje je zajamčeno Ustavom F BiH.

Slaven Raguž
GO Mostar HDZ1990