Haagu smeta film Srebrenica- izdani grad

film, Srebrenica, Haag
U priopćenju za javnost direktorica i glavna urednica Švedske državne televizije Eva Hamilton izrazila je sumnju da je autorica pisma iz Tribunala uopće gledala film na koji se žali, prenosi nevladina organizacija "Povijesni projekat Srebrenica".

"Autorica ne ukazuje na činjenične greške u filmu, ali podrobno iznosi odluke Haškog tribunala prema kojima ono što se dogodilo u Srebrenici predstavlja genocid. Za posumnjati je da je autorci poznat sadržaj filma koji je emitirala Švedska državna televizija", zaključuje urednica u priopćenju koje prenosi stokholmski dnevnik "Ekspresen".

Organizacija "Povijesni projekat Srebrenica" je također osudila pokušaj Haškog tribunala da nameće profesionalne kriterijume medijskim organizacijama i podržala Švedsku državnu televiziju u odbacivanju svakog takvog pokušaja.

"Pokušaj šefice ureda Haškog tribunala za odnose sa javnošću Nerme Jelačić, povodom emitiranja u toj zemlji norveškog dokumentarca `Srebrenica: izdani grad`, da pismom od 24. studenog utječe na uređivačku politiku Švedske državne televizije, gdje zahtijeva da se ubuduće ne prikazuje ništa što nije u skladu s presudama Tribunala i bez prilike da Tribunal to prethodno prokomentira, vratio se kao bumerang", ocjenjuje "Povijesni projekat Srebrenica".

Glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić 28. studenog nije mogla potvrditi Srni da je Tribunal poslao pismo švedskoj i norveškoj televiziji povodom emitiranja filma "Srebrenica - izdani grad", uz obrazloženje da to nije za javnost.

"Ne mogu vam potvrditi je li haški Tribunal to pismo poslao, zato što se radi o internoj korespondenciji. Postoji li ono ili ne, nije nešto što bi se iznosilo u javnost", rekla je Jelačić i napomenula da Haški tribunal ne diskutira svoja pisma.

Jelačić je, međutim, iznijela primjedbu da se u dokumentarcu ne spominju presude Haškog tribunala kojima su utvrđene neke od činjenica o zločinima koji su počinjen u Srebrenici, te da su zbog toga "propusti u filmu očigledni".

Srna