Granični prijelazi Kamensko i Vaganj će biti prekategorizirani

Dragan Čović
 Premda je EU u njegovu izgradnju uložio tri i pol milijuna eura, on je te godine derogiran iz prve A u treću kategoriju, i to se ni do danas nije ispravilo.

Problemi proizvođača

Nakon cestovnog povezivanja Livna i Sinja, traženo je da pogranični prijelaz Vaganj dobije status prijelaza za promet putnika. Stoga je jučer u Livnu, na inicijativu predsjedateljice Zastupničkoga doma BiH Borjane Krišto, u zgradi županijske Vlade upriličen sastanak o problematici u funkcioniranju graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj. Podsjećamo, gospodarstvenici s područja HB županije, a posebice špediteri carinskih ispostava Tomislavgrad i Livno, od početka su upozoravali na diskriminacijski karakter odluke o derogaciji Kamenskog i štetu koju će ona prouzročiti. - Nažalost, prognoze su se obistinile - kazao je premijer HBŽ-a Ivan Jozić te dodao: - Prema podacima koje imamo iz 2005. godine, vezano uz predmete koji su odrađeni za uvoz roba, bilo ih je oko 33.000, dok, nakon 10 godina, imamo broj od samo 13.000. Te, 2005. na GP Kamensko bilo je 21 špeditersko poduzeće sa 69 zaposlenih, danas ih je ostalo samo 7 sa 16 zaposlenika. A sir iz Livna do Sinja, umjesto 60, "putuje" 300 kilometara, što znatno podiže njegovu cijenu s obzirom na to da je prijevoz vrlo bitna stavka u njezinu formiranju. Na sastanku je dogovoreno da Vlada HBŽ-a, livanjska i tomislavgradska općina, ponovno upute zahtjev za prekategorizaciju graničnih prijelaza na adrese svih nadležnih - kazala je Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkoga doma BiH dodavši: - Onda će preko Vijeća ministara, diplomatskim putem, onako kako ide, biti upućen i u Vladu RH te ne vidim nijednog razloga da to pitanje do kraja godine, što je naš cilj, završimo.

Ako je suditi po prošlotjednoj izjavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića tijekom posjeta Livnu, problema ne bi trebalo biti ni s te strane: -U kraju gdje je stočarstvo, proizvodnja mlijeka, sira, koja je inače bila izvozno orijentirana na hrvatsku obalu, recimo od Šibenika pa do Ploča, nije vam svejedno ako morate ići do Bijače pa onda natrag ili ako možete iskoristiti Kamensko.

Ostaje po starom

Međutim, unatoč rečenom, sir preko Kamenskog ipak neće moći. Vidljivo je to iz sljedeće izjave Mire Džakule, ravnatelja UNO-a BiH: - Pokušat ćemo s kolegama iz RH da preko Mješovitog povjerenstva GP Kamensko dobije status graničnog prijelaza preko kojeg će se moći izvoziti proizvodi biljnog podrijetla u RH, time i EU, a da GP Vaganj bude granični prijelaz za putnike. Dakle, proizvođači livanjskog sira svoj će proizvod i dalje voziti na puno udaljenije prijelaze premda im je na kućnom pragu moderno uređen granični prijelaz s objektima za inspekcijske, špediterske i druge popratne službe, prostorijama za detaljan pregled robe, uključujući i pregled živih životinja. Sastanku su, uz spomenute, nazočili predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, državni i federalni ministri financija Vjekoslav Bevanda i Jelka Milićević, ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, ministri u Vladi HBŽ i načelnici općina Livno i Tomislavgrad.

vecernji list