Granična policija BiH za godinu zaplijenila tonu droge

granična policija bih
...protiv 72 osobe, izvela brojna uhićenja, što je svrstava među najuspješnije policijske agencije u BiH.

Preko BiH u EU

Kada je riječ o krijumčarenju marihuane u BiH, ona u najvećem broju slučajeva potiče iz Albanije. Pored "klasične" marihuane, za sada se u BiH švercaju i medicinska marihuana i ulje kanabisa (koji se koriste u liječenju) jer zakonski propisi ne dozvoljavaju proizvodnju i njihov uvoz.

"Marihuana se u BiH krijumčari iz Crne Gore, preko zone odgovornosti jpostrojba granične policije Trebinje i Hum. Marihuana se krijumčari preko graničnih prijelaza, u skrivenim mjestima ili posebno napravljenim „bunkerima" u putničkim vozilima. Krijumčari je pokušavaju prenijeti i na mjestima mogućeg prelaska državne granice van prijelaza, pješice ili u vozilima. Prema podacima kojima raspolaže GPBiH, manji dio droge ostaje u BiH, jer su glavno tržište zemlje Europske unije.

Među krijumčarima opojnih droga, uz državljane BiH i susjednih zemalja, sve češće su evidentirani i državljani Albanije. Poduzimamo niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: patrole, nadzor i promatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Za ove namjene koriste se službeni psi, specijalistička terenska vozila i službena plovila. Također, koristimo suvremene tehničke uređaje: razne vrste senzora za evidentiranje, prelazaka, termovizijske kamere, noćni dvogledi i drugo. Za poslove nadzora državne granice od posebnog je značaja provođenje mješovitih patrola s policijskim službenicima susjednih zemalja ", kaže za Oslobođenje Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije.

U 2016. GPBiH je realizirano više od 3.600 zajedničkih patrola sa kolegama iz susjednih zemalja. GPBiH sudjeluje u identifikaciji i zaprečavanju mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice, što predstavlja jednu u nizu metoda koje doprinose učinkovitijem nadzoru državne granice. Zaprečavanje se obavlja postavljanjem kamenih blokova, rampi, zemljanih nasipa... Ta mjesta nadziru službenici GPBiH i policije susjednih zemalja.

U ilegalnom prelasku granice otkriveno je 218 osoba, od kojih 141 prilikom ilegalnog ulaska u BiH, dok ih je prilikom izlaska otkriveno 77. Otkriveno je 10 slučajeva krijumčarenja ljudi, od čega u jednom slučaju se radilo o organiziranoj grupi.

''U najvećem broju krijumčarene osobe su državljani Turske koji u BiH ulaze legalno, najčešće preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Nakon ulaska u BiH oni pokušavaju ilegalno doći do zemalja Zapadne Europe. Najveći broj pokušaja ilegalnog prelaska tih osoba evidentiran je na zapadnom dijelu granice sa Hrvatskom. Među migrantima su i osobe s područja Kosova, Bliskog istoka, a evidentirano je i nekoliko slučajeva pokušaja ilegalnog prelaska državljana Šri Lanke, Etiopije, Eritreje i Indije", kaže Dujković.

Krijumčari migranata uglavnom su državljani BiH. Migranti nakon prelaska u Hrvatsku najčešće odbacuju dokumente i na taj način sprječavaju ili odgađaju deportaciju.

Kada je riječ o migracijama osoba s područja Bliskog istoka (Sirija, Irak, Afganistan), evidencije Granične policije BiH, kao i analize relevantnih agencija poput FRONTEX-a i EUROPOL-a ukazuju na to da se BiH ne nalazi na glavnoj ruti. Jedan krak migrantske rute vodi iz Grčke preko Makedonije i Srbije, a drugi preko Bugarske i Srbije prema zemljama EU.

''Međutim, aktualna situacija u zemljama regije, posebno u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko teritorije BiH. U siječnju 2017. u dva slučaja otkriveno je pet državljana Sirije i po dva državljana Afganistana i Iraka. U veljači 2017. u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine. Otkrivena je i jedna osoba bez državljanstva, te četiri s područja Kosova. Najveći broj slučajeva otkrivenih ilegalnih migranata u 2017. je na području u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Trebinje, tri JGP Bijeljina i jedan JGP Višegrad. Posljednji evidentirani slučajevi u veljači ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i u manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU, kaže Dujković.

GPBiH je na graničnim prijelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirao 296 kaznenih djela, za koja je prijavljen 351 poznat počinitelj i 13 nepoznatih počinitelja.

Nadležnim tužiteljstvima u BiH dostavljeno je 257 službenih izvještaja. Osumnjičene su 364 osobe, od kojih je 350 fizičkih i jedno pravno lice. Za 296 kaznenih djela najviše je prijavljeno državljana BiH 249, zatim Srbije 35, Turske šest, Hrvatske 26, Albanije i Crne Gore po pet, Makedonije tri, po dva Pakistana, Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije, te po jedan državljanin Iraka, Rumunije, Bugarske, Indije, Poljske, Tanzanije, Palestinske samouprave, Ukrajine, Sirije i SAD-a, dok za 13 osoba nije utvrđeno državljanstvo.

Evidentirano je devet kaznenih djela krijumčarenje ljudi, te jedno kazneno djelo organiziranje grupe ili udruženja za trgovinu ljudima i krijumčarenje migrantima.

''Za krijumčarenje ljudi osumnjičena je 21 osoba, od kojih je devet državljana BiH, sedam Srbije, četiri Albanije i državljanin Indije. Za organiziranje grupe za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata osumnjičeno je pet osoba (četiri državljana BiH i jedan nepoznatog državljanstva).

Međutim, aktualna situacija u zemljama regije, posebno u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata, ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko teritorije BiH. U siječnju 2017. godine u dva slučaja otkriveno je pet državljana Sirije i po dva državljana Afganistana i Iraka.

U veljači 2017. u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine. Također, otkrivena je jedna osoba bez državljanstva, te četiri s područja Kosova. Najveći broj slučajeva otkrivenih ilegalnih migranata u 2017. je na području u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Trebinje, tri JGP Bijeljina i jedan JGP Višegrad. Posljednji evidentirani slučajevi u veljači ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i u manjim grupama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU'', kaže Dujković.

Oružje u bunkerima

Ona ističe da je najveća zapljena krijumčarenog oružja u 2016. bila je na graničnom prijelazu Brod, prilikom pokušaja izlaska iz BiH. Oružje je bilo namijenjeno tržištu zapadne Europe.

"U posebno napravljenom bunkeru u vozilu otkriveno je pet automatskih pušaka - četiri kalašnjikova porijeklom iz više zemalja i ERO Uzi hrvatske proizvodnje, četiri pištolja (Ekol Tuna Grizzly, Protector Automatic, Beretta i CZ M70 9 mm), kao i 381 puščani i 75 pištoljskih metaka. Izvještaj je podnesen protiv tri državljana BiH.