Granična policija BiH o spriječavanju kruzera da uplovi u Neumski zaljev: Postupili smo po odluci Predsjedništva BiH

Kruzer sa stranim turistima na domak Dubrovnika
...akvatorij Granična policija BiH oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je na 51. sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 23. srpnja 2014. godine zaključeno da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine isključivo nadležno za davanje suglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u Neumski akvatorij.

Granična policija BiH podsjeća kako je Predsjedništvo BiH na spomenutoj sjednici zadužilo Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij, koja sadrži ocjenu ekoloških, ekonomskih, vanjskopolitičkih, sigurnosnih i odbrambenih aspekata uplovljavanja, sačinjenu od nezavisnih eksperata i resornih institucija BiH.

Također je, podsjećaju u Graničnoj policiji BiH Predsjedništvo BiH donijelo odluku da se obustavlja izdavanje suglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u Neumski akvatorij sve dok Predsjedništvo BiH ne razmotri navedenu analizu.

U vezi s odlukom Predsjedništva BiH Općinsko vijeće Neum, odnosno član interesorne radne grupe ispred Skupštine općine Neum, na sjednici održanoj 1. prosinca 2014. godine predložio je zaključak: "Općina Neum se protivi uplovljavanju stranih brodova u Neum, ratnih, teretnih i putničkih brodova iz ekoloških i ekonomskih razloga."

Podsjetimo sarajevski Dnevni avaz objavio je danas kako su pripadnici Granične policije BiH zaustavili kruzer sa 55 američkih turista koji je noćas, potpuno uredno, uplovio u Neum.

Ukinuli su pomorski granični prijelaz, a da nikoga nisu obavijestili, te su do prije nekoliko trenutaka kruzer držali pod kontrolom?, objavio Dnevni avaz. Na kraju višesatne rasprave, Hrvatska je kruzeru osigurala sigurnu luku, te je brod s Amerikancima otplovio iz Neuma, naveo je list.

Iz Granične policije BiH, međutim, ističu da Odlukom Vijeća ministara BiH o određivanju graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH" broj 39/12) nije određen i uspostavljen granični prijelaz za pomorski promet u Neumu, što, kako ističu, demantira navode pojedinih medija da je Granična policija BiH ukinula pomorski granični prijelaz, jer on nije postojao niti postoji ovog trenutka.

-U cilju realizacije prethodno navedenih odluka Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i lokalnih organa uprave, Granična policija BiH je provela izvanredni kontrolno inspekcijski nadzor u Jedinici granične policije Neum kojim je utvrđeno da se obavljanje graničnih provjera u Neumskom akvatoriju može vršiti samo na način kako je to propisano odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH i Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosu podataka u putne isprave.

U slučaju postojanja potrebe za obavljanjem graničnih provjera u određenim vremenskim razdobljima ili opravdanim slučajevima, Jedinica granične policije Neum upućuje zainteresirane subjekte na podnošenje zahtjeva sukladno odredbama Pravilnika o postupku određivanja privremenog graničnog prijelaza ili Pravilnika o obavljanju i troškovima graničnih provjera na drugom mjestu u slučajevima posebnih i opravdanih razloga.

Također ističu da je kontrolno inspekcijskim nadzorom naloženo da se svi zainteresirani subjekti obavjeste o zakonskim mogućnostima za vršenje granične kontrole na području Neumskog akvatorija u skladu s navedenim propisima.

-Granična policija BiH će u suradnji s nadležnim turističkim agencijama i drugim zainteresiranim subjektima poduzeti sve potrebne mjere kako bi se granične provjere stranih turista za ulazak u BiH mogle vršiti u skladu s postojećim propisima.

Granična policija BiH do ovog trenutka nije službeno obavještena od nadležnih organa o nalazima i rezultatima rada interresorne radne grupe formirane od strane Vijeća Ministara BiH, koja je zadužena za analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij.

I zaključno možemo istaknuti da su sve aktivnosti koje Granična policija BiH provodi u vezi s uplovljavanjem stranih brodova u Neumski akvatorij usmjerene na doslijedno poštivanje zakonskih propisa iz ove oblasti koji su trenutno na snazi, stoji u priopćenju Granične policije BiH.