Građanima BiH trebat će potvrda za ulazak u EU?

bih putovnica
Europska komisija predložila je uspostavu sustava za prikupljanje informacija i odobravanje putovanja u zemlje Europske unije (EU) radi jačanja sigurnosnih provjera putnika bez vize.

Kako je priopćeno iz Europske komisije u BiH, sustav pod nazivom ETIAS bi trebao zaživjeti u narednom periodu, kako bi se omogućilo otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati sigurnosni rizik prije njihovog dolaska na granice EU, čime bi se povećala sigurnost, javlja Birn.

"Moramo znati ko prelazi naše granice. Predložit ćemo automatizirani sustav pomoću kojeg se utvrđuje ko smije putovati u Europu. Tako ćemo znati ko putuje u Europu i prije nego što stigne ovamo", kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King izjavio je da "teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice".

"Možemo ih poraziti samo ako udružimo snage. U tome će nam pomoći ETIAS, odnosno otkrivanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem njihovog dolaska povećat ćemo sigurnost Europe", rekao je on.

Iz Europske komisije u BiH je priopćeno da uvođenje ETIAS dozvola nije vraćanje viznog režima, s obzirom da se radi o labavijem i otvorenijem režimu.

Državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima, poput BiH, kako je priopćeno iz Ureda Europske komisije, i dalje će moći putovati bez viza, ali će prije puta u šengensko područje za to morati dobiti jednostavno odobrenje.

Postupak za izdavanje odobrenja, kako se navodi, jednostavan je, jeftin i brz, a u većini slučajeva odobrenje bi se trebalo izdati u nekoliko minuta.

"Za ispunjavanje zahtjeva za odobrenje potrebno je samo desetak minuta te valjane putne isprave. Odobrenja će se izdavati na razdoblje od pet godina za višestruka putovanja.

Naknada za podnošenje zahtjeva u iznosu od 10 konvertibilnih maraka primjenjivat će se za podnositelje zahtjeva starije od 18 godina", pojašnjavaju u Europskoj komisiji.