Građani u Federaciji BiH mogu očekivati povrat poreza?

Do 15. svibnja tekuće godine saznajemo da je podneseno oko 87 tisuća prijava za povrat poreza na dohodak, dok je oko 18 tisuća na području Tuzlanske županije. Kako saznajemo na nivou Federacije BiH povrat poreza traži oko 26 tisuća osoba, a na području Tuzlanske županije oko 4.200, dok će ostali građani porez prenijeti na poreznu 2010. godinu kao akontaciju.

S obzirom da je ovo prvi porezni period primjene Zakona o porezu na dohodak, prve podatke o povratu poreza na dohodak, broju poreznih obveznika kojim će se izvršiti povrat poreza, te ukupnom iznosu sredstava koje će se vratiti poreznim obveznicima po ovom osnovu biće poznati početkom studenog, a pretpostavlja se da će biti potrebno oko 3 miliona KM za povrat poreznim obaveznicima.

Kako smo uspjeli doznati Porezna uprava nije nadležna da vrši povrat novčanog iznosa poreza, jer se povrat poreza na dohodak vrši u skladu sa županijskim propisima i propisanim procedurama. Rok za povrat sredstava od poreza na dohodak je do kraja 2010. godine, a kako saznajemo u Poreznoj upravi ovaj rok će se ispoštovati jer su sredstva već ranije planirana tako da neće biti problema.

rtvslon.ba