Građani u BiH sve siromašniji, banke sve bogatije

siromaštvo
Također, građani tvrde kako nikada nisu živjeli gore, a plaća koja godinama nije rasla pokriva tek trećinu mjesečnih troškova. Za ostale troškove tu su krediti, piše dnevni-list.ba.

I upravo to je razlog zašto iz mjeseca u mjesec bankarski sektor u BiH posluje izuzetno pozitivno. Prema podacima Agencije za bankarstvo Federacije 17 banaka koje posluju u Federaciji u prva tri mjeseca ove godine imale su dobit u iznosu od 73 milijuna maraka.

Super zarada

Bilančna suma bankarskog sektora na kraju prvog kvartala 2016. godine iznosila je 17,2 milijarde maraka. Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, u prvom kvartalu 2016. godine zabilježili su rast od 0,8 posto ili 88 milijuna KM, tako da su sa 31. 03. 2016. godine iznosili 11,7 milijardi KM.

Krediti stanovništvu su ostvarili rast od 1 posto ili 36 milijuna maraka, dok je učešće zadržano na istoj razini od 49,1 posto i sa 31. 03. 2016. godine iznosili su 5,7 milijardi KM. Krediti dati privatnim poduzećima iznose 5,4 milijarde KM, sa također rastom od 1 posto ili 78 milijuna KM. Zanimljiv podatak je da se smanjio broj nekvalitetnih kredita i to za čak 3 posto i sada ukupna cifra tih kredita iznosi 1,46 milijardi KM.

U strukturi izvora financiranja banaka depoziti su s iznosom od 13,1 milijardu KM i dalje dominantan izvor financiranja banaka u Federaciji i zadržali su približno istu razinu kao i na kraju 2015. godine.

- Dugogodišnji trend rasta štednih depozita, kao najznačajnijeg segmenta depozitnog i financijskog potencijala banaka, nastavljen je i u prva tri mjeseca 2016. godine, sa stopom od 2,4 posto ili 175 milijuna KM iznosili su 7,4 milijarde KM, rekli su iz Agencije za bankarstvo.

Ogromna kamate

Situacija je dobra i za mikrokreditni sektor u kome je također ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 3.273.000 KM, što je za 14.649.000 KM više u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupni bruto krediti MKO na kraju ožujka su iznosili 363,4 milijuna KM i veći su za 2 posto u odnosu na kraj prethodne godine, dok su neto krediti iznosili 359,7 milijuna KM i veći su za 2 posto u odnosu na kraj 2015. godine.

Prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na ukupne kredite u mikrokreditnom sektoru su iznosile 24,47 posto. Osnovni izvor sredstava MKO su obaveze po uzetim kreditima koje su na dan 31.03.2016. godine iznosile 205,5 miliona KM. Iz Agencije za bankarstvo su kazali kako će u narednom periodu poraditi na kontroli ovih organizacija i njihovih troškova kako bi se došlo do umanjenja kamatnih stopa na kredite.

Naredni pregled stanja u bankarskom sektoru bit će napravljen na kraju lipnja i sigurno je bit će još povoljniji za banke, kao i svi oni koji će uslijediti do kraja godine. Država je siguran komitent sve dok ne stigne kredit od Međunarodnog monetarnog fonda, a sigurni korisnici su i građani koji od svojih mjesečnih primanja ne mogu pokriti troškove koje imaju.

Pomama za kreditima i raznim zaduženjima tek slijedi jer na odmor bez kredita u BiH više niko ne može otići. Iza odmora slijedi novi val zaduženja radi spremanja ogrijeva i zimnice, slanja djece u školu. Bankarski sektor u BiH može biti zadovoljan, ali pitanje je do kada će se moći živjeti ovim tempom.