Građani se žale na usluge zdravstvenih ustanova

zdravstvene usluge
"Pritužbe pacijenata se najviše odnose na nemogućnost dobivanja određenih usluga, koje najčešće nisu u skladu sa važećim pravilnicima, kao što je izdavanja uputnice za banjskoklimatsko liječenje, naloga za medicinska sredstva, izdavanje pojedinih recepata, uputnica za laboratorijske analize, ali ima žalbi koje su upućene na duže čekanje na pregled, a rijetko na neljubaznost osoblja", priča Kosana Stanetić, načelnica Službe obiteljske medicine u Domu zdravlja Banja Luka.

Da pacijentima teško pada čekanje iako su zakazali termin, potvrđuje i Velinka Malidža, liječnik Doma zdravlja "Jovan Rašković" u Mrkonjić Gradu, kao i Arman Šarkić, glasnogovornik Doma zdravlja Sarajevske županije.

"Vrlo bitno je da imamo ime i prezime pacijenta koji se žali, ne smije biti anonimno, jer se jedino tako može reagirati i predmet dovesti do kraja. Dvije komisije pregledaju žalbe i to deontološka i etička", naglašava Šarkić.

Dodaje da je najbitnije da nisu imali pritužbe na način i ishod liječenja i da su etički i humanistički principi zadovoljeni.

"Mislim da je loša organizacija u domovima zdravlja. Dođu u sedam sati na posao, a počnu raditi u pola devet i još prave česte pauze. A zbog neljubaznosti medicinske sestre, koju je veoma teško dobiti na telefon, moja obitelj je promijenila obiteljskog doktora", kaže Slađana Z. iz Banja Luke.

Prema riječima Mirka Petrića, rukovoditelja Jedinice za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Derventa, i pacijentima u Derventi također smeta dužina čekanja na pregled, ali i problemi u komunikaciji.

"Radeći neke usluge u bolnici, pacijent dobije pogrešnu informaciju da ima pravo na neku zdravstvenu uslugu. Naravno, pri povratku u svoj tim obiteljske medicine dobija točnu informaciju da se ta usluga njemu ne može pružiti te da je predviđena kao nastavak bolničkog liječenja, a taj pacijent nije bio hospitaliziran", pojašnjava Petrić.

U domovima zdravlja podsjećaju da pacijenti mogu svoje pisane žalbe ubaciti u sandučiće za žalbe, pohvale i prijedloge, koji se nalaze na vidnom mjestu u svim ambulantama obiteljske medicine, a prazne se jednom mjesečno.

Zaprimljene žalbe dostavljaju se direktoru, koji konsultuje Pravnu službu i uzima izjavu od radnika ili rukovoditelja službe gdje je problem uočen. U predviđenom ruku podnositelj žalbe na naznačenu adresu dobije odgovor i pravnu pouku. Ako nije zadovoljan, može se žaliti Upravnom odboru Doma zdravlja ili nadležnom sudu.