Građani Sarajeva ogorčeni divljanjem huligana: Ovo je bezumlje!

Sarajevo, Neredi, Sarajevo, prosvjedi, SDA BIH, prosvjedi, Milorad Dodik, Mladen Bosić, prosvjedi, Srbija, zoran čegar, prosvjedi, BIH, Sarajevo, prosvjedi, Sarajevo, Vlada Federacije, prosvjedi, prosvjedi, BIH, revolucija, prosvjedi, BIH, jozo pavković, BIH, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, državni arhiv, Sarajevo, prosvjedi, Fahrudin Radončić, Sarajevo, prosvjedi, uhićenje, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, zapaljenje, samozapaljenje
Jutros su se ispred oštećenih zgrada okupili uposlenici tih institucija, koji su bili u šoku od prizora koje su vidjeli kao i značajan broj građana koji ipak poručuju kako "ovo što se desilo, čisto huliganstvo, nije način da se iskazuje nezadovoljstvo vlastima".

Sarajka Milena, koja je rano jutros došla da vidi što se to desilo jučer na mjestu prosvjeda, za agenciju Anadolija je izjavila kako se "ovo nije smjelo desiti".

"Ovo nije pravi način da se iskaže građansko nezadovoljstvo, ovo je čisto bezumlje. Potrebno je na miran, demokratski i dostojanstven način prosjedovati, iako to u bh. društvu i ne pije vode. Sinoć smo čuli političare, opet govore isto, nisu se nimalo primijenili. Ali ovo bi ih trebalo malo opametiti da rade na građane", kazala je ona.

Napominje da će sva šteta, na kraju, opet biti plaćena iz džepova običnih građana, koji i onako teško žive.

"Sve će ovo građani platiti, nažalost. Ja sam inače radnica arhiva, Historijskog arhiva, i dobro znam kolika je šteta nanesena jučer paljenjem nekih važnih arhiva. Čak se ne može ni govoriti o količini štete, koja je neprocjenjiva, najvrednije blago BiH je uništeno. Koliko znam riječ je o fondovima iz perioda Austro-ugarske, koji su navodno uništeni. Ništa nije bilo digitalizovano, i koliko znam, šteta je ogromna", rekla je ova Sarajka dodajući kako se nada da se nešto slično više nikada neće dogditi u Sarajevu i u BiH.

Safet Ibrović za AA je istakao kako je stanje u BiH uistinu teško za većinu građana, dodajući kako su političari "ovo i zaslužili". Prema njegovom mišljenju, građani nemaju alternativu nego da na bilo kakav način, pa makar i agresivnošću, pokažu da moraju raditi u interesu građana, jer su za to plaćeni.

"Sarajevo kao grad sigurno nije ovo zaslužilo. Gledam kako sve ovo izgleda, žalosno. Ali očito da je vlast ovo zaslužila. Da je postojao neki drugi način ne bi se dogodilo ovo. Najgore je što će i nakon svega ovoga vlast u BiH ostati ista i ništa se neće mijenjati. Dobro bi bilo kada bi izvukli lekciju iz ovoga", rekao je ovaj Sarajlija.

Sarajlija Enes smatra da su na jučerašnjim prosvjedima palili, lomili i krali huligani a ne obični građani i radnici. Vjeruje da je huliganstvo čin nekoliko momaka koji nemaju taj "dobri bosanski kućni odgoj".

"Ta mladež nije dobro vaspitana i zato imamo ovakve scene. Kako su se oni uopšte sabrali? Navodno su izgorile neke arhive, pa sutra nećemo moći dobiti ni potvrdu. Opet je ovo najveća šteta za obične građane, a ne za političare", kazao je on dodajući kako mladima preporučuje da na miran način traže svoja demokratska prava.

"Trebamo se svi na miran način okupljati i iskazivati nezadovoljstvo. Ni nama umirovljenicima nije dobro, nije ni mladima, ma nikome, ali moramo naučiti protestovati bez rušenja i paljenja. Valjda će i političari nešto poduzeti nakon svega ovog", ocijenio je.

Mladi Sarajlija Kemo Jahić pak vjeruje kako se sa bh. političarima ne može komunicirati na drugačiji način nego agresivnim pristupom rješavanju problema. Smatra da političari u BiH ne znaju šta je demokracija i ne znaju se ponašati demokratski.

"Ovo smo mogli očekivati jer su građani i prije mnogo puta pokušali na miran i ljudski način da iskažu svoj bijes i nezadovoljstvo, ali izgleda da to ne ide kod naših političara. Znam da će ovo biti plaćeno iz naših džepova, ali ako političarima možemo kupiti automobile od 300 tusuća maraka, onda se i ovo može obnoviti", rekao je.
(Anadolija)