Građani će od 2015. moći birati od koga će kupovati struju

elektroprivreda, poslovniportal.ba, Međugorje, struja, el,energija, potrošnja, ušteda, struja, el.struja, Rama, Božić, struja, struja, el.struja, BIH, kupovina, struja, el.struja, BIH, kupovina, struja, el.struja, računi, visoki računi, ušteda, Ušteda električne energije, voda, pitka voda, bez struje, struja, el.struja, akcize, struja, el.struja, BIH

... najvjerojatnije, doći do korekcije cijena struje za sve potrošače, potvrdio je za Dnevni avaz Risto Mandrapa, predsjednik Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK).

Mandrapa je pojasnio da je riječ o primjeni regulative Europske unije (EU), koja podrazumijeva reformu energetskog sektora u cijeloj državi.

"Korekcija cijena će biti, jer će se raditi o otvorenom tržištu električnom energijom. No, jedno sigurno znam, a to je da cijena struje neće biti povećana. Cijena po ovoj direktivi mora biti samo niža, jer će se zbog konkurencije proizvođači električne energije boriti za svoje kupce", kaže Mandrapa.

Po njegovim riječima, za petak je zakazan sastanak s predstavnicima elektroprivreda i rudnika te članovima sindikata u FBiH kako bi se vidjelo jesu li spremni za ove izmjene.

"Moramo vidjeti dokle se došlo sa zakonom o restrukturiranju energetskog sektora. U ovom slučaju će elektroprivrede ponuditi svoju cijenu, ali ćemo mi dati zadnju riječ. Cijena ne smije divljati. Novost je da se otvara novo tržište, dok smo mi pod zaštitu uzeli male kupce", kaže Mandrapa.

Pojasnio je da će stupanjem ove direktive na snagu na tržištu morati dogovarati cijene putem tendera isto kao u EU, Sloveniji i Hrvatskoj.

"Sve je otvoreno. Veliki potrošači, ako hoće, struju će moći kupovati i iz Ukrajine", rekao je Mandrapa.

Mandrapa kaže da je svjestan da regulativa neće odmah dati rezultate te da će sve ovisiti o tome koliko će bh. kompanije spremno dočekati ove izmjene.

"Neće biti odmah med i mlijeko, ali vjerujem da ćemo ići korak po korak. Siguran sam da će građani, čim im za jedan fening bude jeftinija struja, izabrati tu firmu koja je najpovoljnija", kaže Mandrapa za Dnevni avaz.