GP BiH traži 120 kadeta, od toga 51 za rad u Čapljini

Crveni križ Mostar i Granična policija BiH
Najveći broj policijskih službenika nedostaje Terenskom uredu Jug - Čapljina, u čije jedinice će nakon školovanja biti raspoređen 51 kadet.

Inače, ovo je prvi natječaj od 2009. za prijem kandidata.

- Granična policija BiH se dugo suočava sa problemom nedostatka dovoljnog broja zaposlenih, a po trenutnoj sistematizaciji nam nedostaje 398 policijskih službenika, među kojima najviše policajaca, i to 244 - kazala je glasnogovornica GP-a Sanela Dujković.

Prema njenim riječima, u gotovo svim organizacijskim jedinicama Granične policije nedostaje određeni broj policijskih službenika. Zbog toga je raspisan natječaj 25. kolovoza, a svi zainteresirani mogu se prijaviti u narednih 30 dana.

- Kadeti koji budu primljeni na mjesto policajca moraju imati završen četvrti stupanj školske spreme, a 20 kadeta koji treba da dobiju čin mlađi inspektor moraju imati šesti stupanj obrazovanja - izjavila je Dujkovićeva za Glas Srpske.

Kandidati koji ispune opće i posebne uvjete pristupit će testiranju koje će se sastojati od testova općeg znanja i fizičke sposobnosti, te liječničkog pregleda uključujući psihotest i intervjue.

Poslije provedene natječajne procedure odabrani kadeti za prvi nivo pristupa za čin "policajac" proći će osnovnu obuku u trajanju od 12 mjeseci u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru.

Također će obuku u trajanju od četiri mjeseca proći i 20 kadeta za drugi nivo pristupa za mlađe inspektore.

Nakon osnovne obuke kadeti će biti primljeni na probni rad, 12 mjeseci, u organizacijske jedinice Granične policije BiH, a od dana zasnivanja radnog odnosa bit će obavezni ostati u radnom odnosu u Graničnoj policiji BiH.