Govor mržnje prema Srbima i Hrvatima u Sarajevu se smatra patriotizmom

argumenti, Veselin Gatalo
Tko će sjediti u Predsjedništvu nakon 7. 10., čeka li nas nova kriza nakon izbora, hoće li se moći formirati vlast? Na ova i druga pitanja u sinoćnjoj emisiji Argumenti Naše TV, urednika i voditelja Milana Šutala odgovarali su Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva, književnik Veselin Gatalo, i politolog Dražen Barbarić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Ovi izbori posljednji su pokušaj eutanaziranja političke volje srpskog i hrvatskog naroda od strane većinskog naroda, Bošnjaka. U Republici Srpskoj pobjedu će sigurno odnijeti SNSD sa partnerima, ne zato što su nešto posebno kvalitetni nego zato što je opozicija očajna", rekao je Veselin Gatalo komentirajući politički rat koji se vodi između dva suprotstavljena politička bloka u RS-u.

„Politički i stranački sustav u BiH posložen je tako da ne možete voditi kampanju, a da ona nije prljava. To je vrlo jednostavno, zašto bi radili program ako možemo etiketirati protivnika, nazvati ga neprijateljem ili izdajnikom. Nemamo debate o javnim politikama, zapravo je suština politike depolitizirana", smatra Dražen Barbarić.

Vlaisavljević: Cilj im je eliminacija Hrvata iz političkog odlučivanja

Govoreći o Radončiću, Džaferoviću i Bećiroviću kao najizglednijim kandidatima za bošnjačkog člana predsjedništva Sanja Vlaisavljević kaže da se njihove kampanje zapravo po ničem ne razlikuju. „ Cilj svih bošnjačkih kandidata je eliminacija Hrvata pa onda i Srba iz procesa odlučivanja", tvrdi Vlaisavljević

Upitan hoće li i jedan od vodećih bošnjačkih kandidata za Predsjedništvo imati sluha za položaj Hrvata u BiH, Gatalo odgovara kako će i za Radončića i za Džaferovića pa i za Bećirovića glasovati bošnjački nacionalisti. „Za Džaferovića će glasovati bošnjački nacionalisti, za Radončića oni nacionalisti kojima je bitno gospodarsko jačanje BiH, a za Bećirovića oni koji ni samima sebi ni drugome ne žele priznati da jesu bošnjački nacionalisti", kaže Gatalo.

Željko Komšić ističe da bi njegova pobjeda bila pobjeda Bosne i Hercegovine. Dražen Barbarić smatra da je i sama njegova kandidatura zloupotreba političkog sustava. „ Njegov izbor ne bi bila pobjeda, već tragičan poraz za BiH. Ako se ova zemlja ikada demokratizira Komšić će ostati upamćen kao tragičan lik ove epohe bosanskohercegovačke povijesti", rezolutan je Barbarić.

Osvrćući se na mogućnost da Komšić ponovo postane hrvatski član Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima Vlaisavljević ističe da se Komšić služi jeftinim floskulama i strašenjem likom i djelom Dragana Čovića.

"Hrvati i Srbi izvan Sarajeva smatraju se ustašama i četnicima"

Na pitanje kako gleda na nastupe radikala Suljagića i Bajrovića iz GS-a koji plaše Bošnjake tvrdnjama kako Čović priprema genocid protiv njih i namjerava ih ograditi žicom, Gatalo kaže: -Govor mrženje prema Hrvatima i Srbima u Sarajevu se smatra patriotizmom, dok je naziv za Srbe i Hrvate izvan Sarajeva Četnik odnosno Ustaša. U Sarajevu možete biti Hrvat i Srbin sve dok niste politički Hrvat politički Srbin".

Komentirajući to što su hrvatske stranke istakle dva kandidata, umjesto, zbog svoje malobrojnosti Dražen Barbarić ne misli kako je to dokaz političke nezrelosti. No, slaže se kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH nemaju luksuz potpunog uživanja političkog pluralizma. „Pluralizam je dobar i poželjan, ali vas sustav iznova onemogućava. Zelenika svojom kandidaturom i u kom slučaju ne može naštetiti dr. Čoviću jer ona eventualno može animirati onaj dio apstinenata koji nisu zadovoljni Čovićevom politikom, tako da njenom kandidaturom Komšić neće dobiti niti hrvatske apstinente", uvjeren je Barbarić.

Gatalo: Hrvati moraju imati agresivniji pristup

Gatalo je mišljenja da hrvatski političari moraju imati agresivnije nastupe kada govore o položaju svoga naroda u BiH.

Osvrćući se na druga dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, Lijanovića i Falatara, Gatalo je mišljenja da se o Lijanoviću uopće ne može govoriti na ozbiljnoj razini niti je on to ičime zaslužio. „Falatar mi, pak, zvuči kao ´Avatar´. Tog čovjeka zapravo nitko ne zna, a kada stavite slogan ´Zajedno i tačka´, što je njegov i slogan njegove „Naše stranke", to je onda dokaz da vas ne namjeravaju ništa pitati", rezolutan je Gatalo.

„Naša stranka nije htjela ući u izravnu borbu s DF-om i GS-om jer nemaju kapaciteta za to, pa su onda išli linijom manjeg otpora ističući kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH", mišljenja je Vlaisavljević.

Barbarić je mišljenja da bi se građanskim opcijama u BiH moglo vjerovati tek onda kada se ne bi uvijek i isključivo priklanjali većinskom bošnjačkom nacionalizmu i kada bi, recimo, pohvalili napore na europskom putu BiH koje čini Čović ili u slučaju da podrže neki zakonski prijedlog kojega je SNSD inicirao.

Komentirajući spregu bošnjačkih građanskih stranaka i ambasade SAD-a u Sarajevu Vlaisavljević kaže kako je „priča o građanskoj BiH projekt intelektualaca koji su bliski američkoj ambasadi u Sarajevu, a to je, tvrdi jako unosan posao.

Barbarić: Da bar Sarajevo ima Havela

Upitan čeka li BiH nakon izbora nova kriza jer se zbog izmjena Izbornog zakona neće moći formirati federalni i državni dom naroda, a time ni Federalna i državna izvršna vlast Barbarić smatra kako će se BiH, nakon izbora, naći u pat poziciji: „Da barem u Sarajevu imamo političara nalik Vaclavu Havelu, jer ako ga u Mostaru i imadnemo od njega neće biti nikakve koristi. Na žalost ja ni u jednom sarajevskom političaru ne vidim taj potencijal.", zaključio je Barbarić./B.Galić/HMS/