Gotovo 3000 osoba u FBiH čeka na presađivanje nekog organa

Gotovo 3000 osoba u FBiH čeka na presađivanje nekog organa

Loša svijest građana

No, zbog nedostatka organa sve manje se ovakve vrste transplantacija obavljaju u BiH. Kako portal Klix.ba doznaje u Donorskoj mreži BiH, u proteklih 20 godina u kliničkim centrima u BiH urađeno je 307 transplantacija. Kadaverično je izvršeno njih 58, a organe je dalo 29 osoba kod kojih je utvrđena moždana smrt. Liste čekanja pacijenata na transplantaciju organa u RS-u i Distriktu Brčko ne postoje, a prema službenim podacima, u FBiH 235 osoba čeka na bubreg, 27 na jetru, 12 na srce i 23 na rožnice.

S druge strane, podaci za BiH u cijelosti pokazuju da se ukupno 2700 pacijenata nalazi na dijaliznom liječenju, a njih između 700 i 900 navedeni su kao potencijalni primatelji bubrega. Zbog loše svijesti građana o doniranju organa, neprovedbi zakona te neaktivnosti nadležnih, u BiH iz godine u godinu sve je manji broj obavljenih transplantacija.

"Darivanje organa predstavlja najveći stupanj humanizma i brige za drugog. Šansa svake osobe da bude primatelj organa je 600 posto veća od toga da će ona biti darivatelj. Transplantacija u BiH nema jer nemamo organa", kaže za Klix.ba potpredsjednik Donorske mreže BiH prof. dr. Senaid Trnačević. Kao vid želje za doniranjem svojih organa u slučaju nastanka moždane smrti građani BiH mogu potpisati donorsku karticu. No, konačni pristanak za eksplantaciju organa moraju dati članovi obitelji pacijenta kojem je utvrđena moždana smrt.

Najviše transplantacija u...

Najviše transplantacija u proteklim godinama izvedeno je u UKC-u u Tuzli. Jedina je zdravstvena ustanova u BiH koja se bavi i transplantacijom jetre. Dosad su uradili 21, od čega je 18 kadaveričnih.