Gospodarstvenici u Hercegovini dva puta plaćaju prolaz kroz carinske terminale

carina, carina i policija, BIH, Paneuropska unija , Europska unija

...prisiljeni dva puta platiti prolaz - parkinga terminala na Graničnom prijelazu Gorica, u iznosu od 40 KM. Isto vrijedi i za Granični prijelaz Bijača.

Naplata u Hercegovini

- Kako to da se ta naplata vrši samo na dva prijelaza koja se nalaze u Zapadnohercegovačkoj županiji, a na ostalima ne, pitaju se članovi GPUT-a je li to slučajno ili se radi o namjernom otežavanju poslovanja gospodarstvenika s ovog područja - pitaju se u Udruzi gospodarstvenika Posušje.

Dodaju kako unatoč brojnim pismima nadležnim institucijama još uvijek problem nije riješen, te kako su gospodarstvenici iz Hercegovine zbog ovoga i dalje izloženi diskriminaciji. Prema podatcima koje smo dobili iz UNO-a BiH, samo prošle godine je na osnovi ovih pristojbi ostvaren prihod od 13,6 milijuna maraka. Uprava za neizravno oporezivanje BiH u svom vlasništvu ima trenutno 10 carinskih terminala, dok su ostali u privatnom vlasništvu. Od pristojbi s terminala koji su u privatnom vlasništvu UNO dobiva 30 posto, dok vlasniku terminala ide 70 posto.

- UNO podržava zahtjev gospodarstvenika iz Hercegovine u smislu da se ne može dva puta naplaćivati carinski terminal za jedan carinski postupak npr. izvozno carinjenje robe. U tom smislu UNO će uputiti prijedlog Upravnom odboru da se analizira ovaj problem i ako se odluči potrebnim, donijet će se izmjena odluke o visini naknade za korištenje parking-prostora u carinskom terminalu - rekao nam je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje Ratko Kovačević.

Sjednica u petak

Kako smo doznali, sjednica Upravnog odbora UNO-a trebala bi se održati u petak, ali još uvijek nije sigurno hoće li se ovaj problem naći na dnevnom redu. Neupitno je kako će ova odluka prema kojoj su gospodarstvenici u Hercegovini obvezni dva puta platiti prolazak kroz prolaz - parking na carinskom terminalu biti ukinuta, samo je pitanje kada će se to dogoditi. Naši sugovornici iz gospodarstva poručuju kako već čekaju mjesecima, te kako se nadaju da će institucije uskoro prepoznati ovaj problem i poništiti odluku zbog koje su već izgubili mnogo novca. S druge strane, iz UNO-a naglašavaju kako danas ne bi bilo privatnih terminala da je barem dio sredstava od ovih pristojbi bio usmjeren za izgradnju ovih objekata. Država je sve mogla sada napraviti, ali važnost toga nije prepoznata. Zbog toga se danas u privatnom vlasništvu nalazi 31 terminal i događa se da gospodarstvenici plaćaju dvostruke pristojbe.

Večernji list