Gorko iskustvo: Riječanke ponižene u Sarajevu

Sarajevo, turisti, u zaključanom automobilu, dijete, nemar

Razbili im automobil, u hotelu im odbili pomoći

Posjet Sarajevu trebao je biti poslovne prirode i nismo razmišljale da će nam se boravak na prostoru bivše Jugoslavije pretvoriti u jad i bijes, početno izazvan uništavanjem naše imovine. Naš razbijeni automobil i u njemu ostavljena zastava Bosne i Hercegovine za mene je značio direktan napad s predznakom nacionalnosti, na građane Republike Hrvatske.

Riječi su to Karmen Vlah Petohlep, direktorice jedne riječke tvrtke, koja zajedno s prijateljicom, riječkom poduzetnicom Anđelkom Dugandžić, s posjeta Sarajevu, nažalost, nosi prvenstveno gorčinu. Nakon što se njihov auto našao na meti vandala doživjele su, kažu, neprimjeren odnos osoblja hotela u kojem su odsjele, ali i policije.

- U trenutku odjave na recepciji hotela Holiday Inn u nedjelju oko 9 sati obaviještene smo da je naš auto na parkingu hotela razbijen. Utvrdile smo da je razbijeno staklo iza vozača, bočno lijevo, ali da ništa nije otuđeno. Na sjedalu je bio plakat sa zastavom BiH (kalendar). Tek na naše inzistiranje pozvana je policija. Očevid je napravio jedan policajac koji je zabilježbe vodio na blok papiru. Nakon toga pozvane smo u policiju dati prijavu. Kada se uništavanje naše imovine dogodilo ne znamo, jer nas djelatnici hotela nisu obavijestili. Hotel, inače, ima svoje parkiralište koje je odvojeno, a na ulazu je postavljen objekt za čuvara, kao i rampa. Uprava hotela nije željela kontaktirati s nama, a djelatnik na recepciji je tvrdio da hotel nema nikakvu odgovornost oko parkiranja. Iako smo u nekoliko navrata tražili od djelatnika na recepciji da se pozove ambasada Hrvatske, nije to htio, objašnjavaju dvije Riječanke.

- Nije iznenađenje da se nađe jedna ili više osoba koje će na taj način pokazati mržnju prema narodu, neosviještenost, ali je za mene veliko iznenađenje kad se uprava hotela ponaša neodgovorno, suprotno onome kako bi to trebali ljudi koji rade u turizmu i predstavljaju svoju zemlju, kaže Karmen Vlah Petohlep.

- Policija je napravila očevid, ali nisu fotografirali mjesto događaja jer, kako su naveli, nije ništa ukradeno. Umjesto na dogovoreni poslovni sastanak, morala sam otići u kriminalističku postaju. Na moje inzistiranje dobila sam broj našeg veleposlanstva, ali bila je nedjelja i nije se nitko javljao. Pomoći niotkuda, prepuštene same sebi, u tuđoj zemlji, prestrašene i šokirane postupkom ne samo počinitelja, nego i uprave hotela, morale smo se snaći i staviti najlone na prozor da bismo mogle preći granicu. Na naše još veće iznenađenje, nitko nas na granici nije pitao papire ili bilo koju potvrdu na temelju koje možemo prijeći granicu s razbijenim staklima na vozilu, podvlači Karmen Vlah Petohlep.

- Vraćajući se kući s vrlo neugodnim iskustvom, shvaćam da se mi građani zapravo nemamo kome obratiti. Veleposlanstvo ne odgovara, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova mi je rekla da nisam u životnoj opasnosti, odnosno citiram: »Nije Vam život ugrožen, te nemamo ništa s time. Žao nam je!«, zaključuje svoju priču Karmen Vlah Petohlep.

- Na izlazu iz BiH policajac koji je vidio razbijeni auto je komentirao: »Suvenir iz Sarajeva!« Dakle, to je svakodnevnica, zgrožena je svime Anđelka Dugandžić.


novilist.hr