Gorivo u Hercegovini skuplje za 30 feninga nego u Banjoj Luci ili Sarajevu

gorivo

U Hercegovini je gorivo na većini benzinskih postaja i dalje na razini od prije desetak dana kada su bilježene vrlo visoke cijene. Na postajama gdje su cijene smanjene i dalje se one za benzin 95 kreću oko 2,35 maraka, a za dizel 2,30 maraka, nešto više cijene su za benzin 98 oktana. Tek su rijetke benzinske postaje i to u zadnja dva dana spustile benzin 95 ispod 2,30 maraka, piše Dnevni list.

Ogromne razlike

Iz Ministarstva trgovine FBiH jučer su kazali kako cijene goriva diktiraju isključivo dobavljači i država nad tim segmentom nema nikakvu moć. Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH, kazala nam je kako su skoro sve postaje do sada podnijele zahtjev kada su u pitanju promjene cijena i da su one za manji iznos već smanjene. Ona naglašava kako su distributeri dužni tek obavijestiti Ministarstvo o promjeni cijena i to tri dana prije promjene, te vlasti ni na koji način ne mogu utjecati na formiranje istih.
Kada je u pitanju Hercegovina, gdje su, kaže, cijene inače nešto više nego u ostatku države, početkom idućeg tjedna može se očekivati pad cijena na pojedinim benzinskim postajama za dizel i do 10 feninga, te za benzin od 5 do 10 feninga.

Mogućnost dodatnih sniženja

Zanimljiv podatak jest taj da su u Banjoj Luci već danima cijene benzina pale na 2,20 maraka, a dizela 2,05 maraka. Ovakve cijene mogu se naći i na pojedinim benzinskim postajama u Sarajevu, no većina ih drži cijenu za benzin oko 2,26, a za dizel od 2,10 do 2,15 maraka. U Bijeljini je dizel na Gazpromovim benzinskim postajama pao čak ispod 2 marke.

Cijene bi po nekima mogle dodatno pasti uslijed pada cijena nafte na svjetskom tržištu, no pojedini bh. distributeri već najavljuju kako oni zbog transporta i nameta koje plaćaju ne mogu više snižavati maloprodajne cijene. U svakom slučaju situacija je mnogo bolja nego prije godinu dana kada smo plaćali 2,50 maraka za litru goriva.