Gorivo ponovno poskupljuje u Federaciji BiH?

Ovo je i glavni razlog domaćim distributerima da ponovno, drugi put u zadnjih petnaest dana, podignu cijene, tvrde iz udruženja za zaštitu potrošača.

Iako službene potvrde distributera o poskupljenjima nema, doznajemo kako se sprema novo poskupljenje te kako se samo čeka da danas u Hrvatskoj skoče cijene. O ovome svjedoče i u Federalnom ministarstvu trgovine kojemu distributeri moraju četiri dana ranije prijaviti svaku promjenu cijena. Oni kažu kako se nove cijene počnu prijavljivati četvrtkom, jer u susjednoj Hrvatskoj uglavnom podižu cijene utorkom. Budući da gorivo pretežno uvozimo od istih dobavljača kao i Hrvatska, trendove povećanja cijena možemo uskoro očekivati i u našoj zemlji, a isti se pravdaju povećanjem cijena nafte na svjetskom tržištu, piše Dnevni list.

Svi podigli cijene

- Distributeri naftnih prerađevina nama moraju prijaviti promjene cijena četiri dana prije nego što ih počnu primjenjivati. To znači da barem do idućeg tjedna neće biti novih poskupljenja, a za ostalo ne znamo, kazali su nam iz Sektora za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine.

Naglašavaju kako je zadnja promjena cijena u Federaciji počela 20. srpnja te kako i danas dobivaju zahtjeve za promjenu cijena za pet feninga. Zadnja promjena koja je započela 20. srpnja dovela je cijene BMB-a s 2,40 maraka na 2,45 maraka, BMB-a 98 s 2,50 na 2,55 maraka i eurodizela s 2,40 na 2,45 maraka, kazali su u ministarstvu. Skoro svi u Federaciji su počeli primjenjivati ove cijene, a jučer su se u Federalno ministarstvo javljali zadnji distributeri sa zahtjevima da im se isto odobri. Ovo je ujedno zadnji korak k vraćanju cijena na situaciju od prije dva mjeseca kada smo bili dosegli rekord u cijenama.

Lančana poskupljenja

Razna udruženja za zaštitu potrošača smatraju kako su cijene goriva u BiH i dalje nerealne. Upozoravaju i na to da se svako poskupljenje nafte na svjetskim i regionalnim tržištima uvelike reflektira i na cijene na našim benzinskim postajama, dok se treba dogoditi nekoliko pojeftinjenja na svjetskim tržištima da bi naši naftaši spustili cijene za nekoliko feninga.
Smatraju kako je glavni krivac u cijeloj priči država koja je tržište prepustila distributerima nafte i koja nema nikakav nadzor nad događanjima na polju naftnih prerađevina. Sve to ne bi ni bilo toliko katastrofalno da se trgovački lanci, prijevoznici, proizvođači i prerađivači hrane ne naslanjaju na stanje na tržištu naftnih prerađevina, što dovodi do toga da svako poskupljenje goriva za sobom lančano vuče sva ostala poskupljenja. Iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH tvrde kako svako povećanje cijena energenata dovodi do poskupljenja i osnovnih živežnih namjernica, što je ovoga puta, u situaciji vremenskih nepogoda i najavljenog skoka cijena hrane, nedopustivo.