Gorivo jeftinije za 15 feninga, cijena bi trebala još padati

benzinska pumpa petrol livno, benziska pumpa, crna kronika, nafta, Gorivo, nafta, Gorivo, Gorivo, pojeftinjenje, FBIH, uređaj, Gorivo, štednja, Ljubuški, ispekcija, radnici, Gorivo, savjeti, potrošnja, nafta, Gorivo, inspekcija, nafta, ulje, BIH, Gorivo, bivši pomoćnik, kaznena prijava, nafta, Gorivo, Gorivo, cijene, pojeftinjenje, Gorivo, Hercegovina, cijene, dizel, nafta, poskupljenje, Gorivo, pojeftinjenje, benzinska crpka, Livno, radnici, Gorivo, Gorivo, Federacija BIH, poskupljenje, Gorivo, poskupljenje, Federacija BIH, Gorivo, poskupljenje, Hercegovina, Gorivo, cijene, BIH, Gorivo, cijena, BIH, Gorivo, loše gorivo, biogorivo, alternativa za gorivo, nafta, Gorivo, sniženje, cijene, dizel, Parafin, Mostar, Gorivo, kćeri, zaborav, zaboravio

Cijene goriva na benzinskim crpkama na području Federacije jučer su pale za 10 do 15 feninga po litri. Tako je nova cijena dizela u Hercegovini od 2,25 do 2,21 ovisno o benzinskoj crpki, dok je cijena bezolovnog benzina (MB 95) s 2,25 pala na 2,20 konvertibilnih maraka po litri. Iz Federalnog ministarstva trgovine su za Večernji list potvrdili kako su proteklih dana imali više zahtjeva za snižavanje cijena goriva te da je realno i u sljedećem razdoblju očekivati pad cijena goriva.

"Cijena barela nafte je pala ispod 65 dolara, tako da je za očekivati daljnji pad cijena goriva. Ne bi bilo realno da se cijene dižu", kazala je Lela Glibo, šefica Odjela za cijene pri Federalnom ministarstvu trgovine. Ipak, ona nije mogla reći koliko će cijene goriva u FBiH pasti u sljedećem razdoblju s obzirom da trgovci sami formiraju tu cijenu, a Ministarstvo samo odobrava njihove zahtjeve. Djelatnici na benzinskim crpkama, pak, navode kako bi, prema njima, realna cijena litre goriva bila oko 1,5 maraka ako se uzme u obzir cijena barela na svjetskom tržištu, ali da je tu puno drugih čimbenika koji utječu na formiranje konačne cijene. "Cijena uvelike ovisi o tome odakle se uvozi gorivo. Hercegovina uvozi uglavnom iz Hrvatske, dok RS uvozi gorivo iz Bosanskog Broda tako da im je u startu jeftinije", priča za Vecernji.ba djelatnik jedne benzinske crpke.

Predsjednik Udruge prometnika nafte i naftnih prerađevina u BiH Milenko Bošković izjavio je još prošli tjedan kako postoje uvjeti za dodatno smanjenje cijena nafte. Međutim o njima će odlučiti sami trgovci, budući da se na tržištu BiH slobodno formiraju cijene. Inače, nakon prošlotjednog sastanka OPEC-a, na kojem su zemlje izvoznice nafte odlučile zadržati sadašnju razinu proizvodnje, nastavljen je i snažan pad cijene nafte. Nafta na američkom tržištu pala je za 2,4 posto, na 64,10 dolara za barel. U odnosu na cijene iz svibnja, nafta je pojeftinila za čak 40 posto. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine u razdoblju od siječnja do rujna 2014. na područje Federacije BiH uvezeno je 511.416 t n/d što je za oko 7,86% više nego u istom razdoblju prošle godine kada je uvezeno 474.126 t n/d. Najviše n/d je uvezeno iz RH, 357.404 t (69,89%), zatim slijedi Italija sa 61.636 t (12,05%), Srbija 41.813 t (8,18%) itd. "Ukupno je u razdoblju od siječnja do rujna 2014. godine nabavljeno iz Rafinerije Bosanski Brod ili drugog dobavljača iz RS 182.655 tona n/d što je za oko 8,23 % manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su nabavljene 197.692 tone n/d", stoji u informaciji Federalnog ministarstva trgovine.