Gordan Radić: Očit je sve snažniji angažman SAD na zaštiti prava Hrvata u BiH

Gordan Radić, BIH
...u kojem se traži odgovor na pitanje što je američko Ministarstvo vanjskih poslova učinili na osiguranju zaštite prava konstitutivnih naroda, kroz izmjene izbornog zakona, te osuda ratnohuškačkih izjava Bakira Izetbegovića od stranke Veleposlanstva SAD, sve su to elementi koji pokazuju snažniji angažman administracije Danalda Trumpa nazaštiti prava Hrvata i rješavanju krize u BiH, izjavio je dr. Gordan Radić, dekan Fakulteta za međunarodne odnose i diplomaciju iz Mostara.

On je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, gostujući u sinoćnjem Dnevniku Naše tv kazao kako je nedopustivo da bošnjački član Predsjedništva upućuje ratnohoškačke izjave i govori o proizvodnji naoružanja iz Ahmića, koje bi trebalo biti mjesto pijeteta za nevine žrtve.

Komentirajući napade na SIP i zahtjeve za smjenu članova Središnjeg izbornog povjerenstva, on je kazao kako je cilj bošnjačkih stranaka preuzeti SIP, kako bi ta institucija radila po njihovim pravilima.

Budući da najvjerojatnije do 9. svibnja neće biti dogovora o izmjenama Izbornog zakona po presudi ustavnog suda BiH, kojima bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, Radić ne isključuje da izmjene Izbornog zakona nametne visoki predstavnik.

- Ukoliko se ni to ne dogodi, izvjesno je da će doći do blakada i institucionalne krize, jer se rezultati izbora neće moći implementirati, kazao je Radić za Našu tv./HMS/