GO Mostar HDZ1990 traži zasjedanje HNS-a i federalnu jedinicu

Mostar Neredi
Tražimo odgovornost Vlade HNŽ i gradske uprave

U raspravi je jasno iskazano kako se opravdani socijalni bunt žitelja grada pretvorio u politički usmjerene i iskorištene prosvjede koji su rezultirali paležom i nasiljem na gradskim ulicama. Ogromna materijalna šteta dokaz je kako Vlada HNŽ i gradska uprava nisu valjano i pravovremeno zaštitili javnu i privatnu imovinu žitelja grada, unatoč činjenici da su obavještajne i sigurnosne strukture bile upoznate sa mogućnošću eskalacije prosvjeda u huliganske nerede. Na relevantnim razinama vlasti zastupnici GO Mostar HDZ1990 će pokrenuti pitanje odgovornosti i Vlade HNŽ i gradske uprave za učinjene propise, radi kojih je Županija dužna nadoknaditi štetu nastalu u ovim događajima.

Smatramo neopravdanom odluku gradonačelnika da djelatnike gradske uprave pošalje na neplaćeni odmor, onemogućivši žiteljima grada koji imaju potrebu za uslugama gradske administracije da iste dobiju. Gradska uprava ima više nego par ureda u gradu i neopravdano je slati djelatnike na neplaćeni odmor u uredima koji nisu bili predmetom napada, osobito u uredima koji su dislocirani iz središta grada. Također, tražimo od nadležnih institucija kazneno gonjenje i procesuiranje svih sudionika nereda i paleži kako bi se utvrdilo tko uistinu stoji iza nereda u gradu Mostaru.

HNS - vanredno zasjedanje na temu hrvatske budućnosti u BiH

Sa načelno političkog gledišta, zabrinjava izostanak nedvosmislene i jasne reakcije institucija HNS-a. Ako paljenje po našem gradu, nasilje i namjera da se prosvjed pretvori u međunacionalni sukob nije prigoda da se iskaže strateška i liderska uloga ove institucije u vidu poruke hrvatskome narodu kako i na koji način se ponašati i reagirati na iste, što se to treba dogoditi da nas konačno natjera da krenemo poduzimati jasne inicijative, a ne da se reagira na vanjske podražaje. Oči hrvatskog naroda su usmjerene ka vodstvu HNS-a i nama kao narodu nisu potrebne analize i dijagnoze stanja u kojem će se kukati nad spaljenim zgradama, nego nam je potrebna strategija i definiranje budućih koraka koji će osigurati da se ovakve stvari neće i ne smiju događati nikada više u budućnosti.

Iz tog razloga ovim putem od Predsjedništva HNS-a tražimo zakazivanje vanrednog zasjedanja HNS-a na kojem će se diskutirati o trenutnoj situaciji u BiH i gdje će se definirati trasa strategije hrvatskog naroda u BiH, u svjetlu ovog napada na ustavni poredak BiH. U okvirima „Rezolucije Europskog parlamenta 6. veljače 2014. o izvješću o napretku Bosne i Hercegovine za 2013" to svakako znači federalističko uređenje BiH koje mora zaštiti legitimitet hrvatskog naroda i svih drugih naroda i građana u BiH.

Prema tome, hrvatski narod u BiH mora biti spreman na sve moguće razvoje ove situacije, te smatramo da se mora upriličiti vanredno zasjedanje HNS-a gdje bi se preuzela inicijativa i jasno izjavilo da BiH može opstati samo temeljito promijenjenim administrativno teritorijalnim uređenjem ove zemlje. Budući da postoji namjera da se izbori u Mostaru ne održe niti ove godine, na istom zasjedanju morao bi se donijeti zahtjev i prijedlog omogućavanja održavanja izbora za grad Mostar u 2014., u okvirima odluke Ustavnog suda za grad Mostar.

Protiv uvođenja dogradonačelnika s pravom „veta" na mala vrata

Na kraju sastanka, GO Mostar HDZ1990 jednoglasno je odlučio da će pokrenuti proces utvrđivanja odgovornosti pri stranačkim strukturama zastupnika HDZ1990 u Domu Naroda FBiH koji su zajedno sa zastupnicima HDZ BiH i protivno službenog stava stranke izglasovali protuustavni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima F BiH.

Uvođenjem instituta „suglasnosti-supotpisa" na donošenje Odluke o proglašenju i Odluke o izvršenju proračuna od strane načelnika za financije, državnom službeniku su suprotno Ustavu i zakonu o principima lokalne samouprave prenesene izvorne nadležnosti Gradonačelnika. Drugim riječima, na mala vrata se uvelo ulogu „dogradonačelnik-a" sa pravom veta. GO Mostar HDZ1990 naglašava da nije i neće biti dijelom bilo čijih interesnih talova koji kršenjem Ustava i zakona idu na štetu žitelja grada Mostara.


GO Mostar HDZ1990