GLASNOVIĆ: Hrvatska bi bez HVO-a bila kao Cipar, a BiH ne bi postojala

Željko Glasnović, Svjetsko nogometno prvenstvo, Željko Glasnović, Željko Glasnović, komunizam, Željko Glasnović, Nenad Stazić, sabor

Kod mene se miješa ponos zbog onoga što su napravile Hrvatske snage. To su zajedno napravili Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, a s druge, osjećam se tužno jer su Hrvati u BiH još marginalizirani. Osporava se uloga u tim operacijama, od "Cincara" do "Južnog poteza", kada smo došli 20 km od Banje Luke.

Zato su mi pomiješane emocije. O tome stalno govorim i ovoga sam tjedna svjedočio na jednome predavanju u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu kako bih ljudima objasnio ulogu HVO-a. Jedna je vrlo važna stvar koju treba isticati. Od 23.000 pripadnika Hrvatskih snaga više od 11.000 bili su pripadnici HVO-a koji su se borili u prvom i drugom ešalonu.

Bez njih, bez HVO-a i četiri zborna područja, a to su Bosanska Posavina, Središnja Bosna, Sjeverozapadna Hercegovina i Mostar, mi danas ne bismo imali hrvatsku državu. RH bi danas izgledala kao Cipar. Niti bismo imali FBiH. U trenutku kada je potpisan Daytonski sporazum 51 posto teritorija FBiH su držale Hrvatske snage.

/HMS/