Gladne divlje zvijeri haraju po selima i teroriziraju Hercegovinu

Posebno je zabrinjavajuće da je ovdje riječ o gladnim divljim životinjama, koje se i zbog velikog snijega "spuštaju" u sela i tako u potrazi za hranom nanose štetu bh. domaćinima, te uznemiruju mještane. Iz tog razloga u nekim mjestima organizuju se hajke na vukove, ali i odstrijel lisica, kojih je je najviše primijećeno, pišu nezavisne novine.

Tako su lovci i članovi poljoprivrednih kućanstava na području Srpca prije nekoliko dana odstrijelili šest lisica, od čega tri u kućanstvima. Prema podacima tamošnjeg lovačkog udruženja, na prostoru između Save i planine Motajice primjetna je pojava šakala, koji često napadaju ovce, a uočen je i veliki broj lisica na cijelom području općine, pa je zbog toga sugerirano svim lovačkim sekcijama da organizuju akcije odstrijela lisica i šakala na svom području. Ono što je najbitnije je da u ovoj godini nije uočena pojava bijesnih lisica, što ipak ne znači da stanovništvo na selu ne treba da bude oprezno.

Vukovi u Hercegovini

Velike probleme s vukovima imaju u Hercegovini, jer su ove životinje od početka godine nanijele veliku štetu divljači, te krupnoj i sitnoj stoci na području Trebinja, što zahtijeva organizovanje hajke. Naime, samo na području mjesnih zajednica Šuma i Površ, Volujac, Bihovi i Zupci od početka godine vukovi su poklali 15 lovačkih pasa, tri krave i dvadesetak ovaca u više domaćinstava. Nastradalo je i dosta srneće divljači te mladih divljih svinja. Pored toga, nezapamćena najezda vukova na području Trebinja evidentirana je i krajem prošle godine, kada je zaklano dvadesetak goveda i više desetina ovaca. Vukovi su stoku napadali u čoporima, ali i pojedinačno, a najdrastičniji primjeri zabilježeni su na području Trebinjske šume, Popovog polja i u mjestu Rapti, na Bobanima.

Ove životinje se zbog snijega spuštaju u sela i tako u potrazi za hranom nanose štetu bh. domaćinima i uznemiruju mještane

Zbog većeg broja ovih divljih životinja, hajka na vukove, lisice, kune i divlje mačke organizovana je 17. veljače i u okolini Višegrada. Isto tako, vukovi, ali i medvjedi sve češće prilaze i selima u okolini Banjaluke, prije svega selu Krmine i okolnim zaseocima pa su mještanima nanijeli štetu na usjevima i u stočnom fondu. A od početka mjeseca čopori vukova su u više navrata viđeni na južnom dijelu zeničke opštine. Povećan broj vukova i lisica i njihovo kretanje blizu kuća primijećeno je i u selima u opštini Bosanski Petrovac, gdje se, takođe, te životinje zbog gladi i velikog snijega spuštaju niže u naseljena mjesta. Isto tako, u akciji lova na šakale, koji su primijećeni u naselju Međaši, kod Bijeljine, lovci su odstrijelili jednog šakala teškog desetak kilograma. Komentarišući pojačano prisustvo vukova, lisica i šakala blizu naselja, Salem Alihodžić, predsjednik UO Saveza lovačkih organizacija u BiH, rekao je da je uzrok toga isključivo potraga za hranom, kada u nedostatku bilo čega za prehranu te životinje prilaze kućama, tako da je to, po njegovom mišljenju, prirodna pojava.