General Jelić: Mnogi ratni zapovjednici su se pred politički montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH

mijo jelic
... na kojoj su gostovali i govorili general bojnik HV i HVO Zlatan Mijo Jelić i general pukovnik HVO Željko Šiljeg, a prisutne je pozdravio i Ivan Anušić, predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane.

Umirovljeni general Jelić pričao je o tome kako izgledaju i kako se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH te zašto je i na koji način podignuta optužnica protiv njega. Optužnica je podignuta optužnica na Badnjak 2015. za udruženi zločinački pothvat po zapovjednoj odgovornosti.

"Na tribinama koje održavamo, hrvatskoj javnosti želim objasniti cilj optužnica koje se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, prezentirati kakvi su zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH za koje uglavnom nitko ne zna i rijetko se procesuiraju. U posljednjih 6,7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH, a sigurno ih ima još toliko koji su se pred tim politički montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH." - naglasio je Jelić.

Anušić je još prošle godine generala Jelića primio kao predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane i tada je čvrsto zauzeo stav i stao u obranu generala pokretanjem inicijative o funkcioniranju pravosuđa u BiH.

„Pokrenuo sam inicijativu o uvrštavanju u dnevni red plenarne sjednice točku dnevnog reda pod kojom će se raspravljati o načinu funkcioniranja pravosuđa u Bosni i Hercegovini koji je okrenut prema represiji hrvatskih branitelja i Hrvatskog vijeća obrane. Hrvatski branitelji se proganjaju, montiraju se procesi, ljudi odlaze iz BiH. Hrvatska mora zaštititi te ljude i stati u njihovu obranu." - rekao je Anušić.

General pukovnik Šiljeg u svom izlaganju je pričao o sustavnim pokušajima i nastojanjima bošnjačke politike iz predratnog, ratnog i poslijeratnog razdoblja da se inkriminira hrvatski narod i hrvatski branitelji iz BiH kao zločinački, s posljednicom konačnog dekonstituiranja Hrvata u BiH.

Prije tribine, na spomen-obilježjima u osječkom kampusu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule i umrle pripadnike 3. gardijske brigade „Kune" i za 13-oricu poginulih pripadnika 68. bojne Vojne policije.

Narod.hr