Gdje su nestali milijuni?

crna kronika, pljačka, razbojstva

Samo na području Hercegovine, od kraja 2008. godine do danas opljačkana su četiri milijuna maraka u samo tri razbojstva koja su izazvala posebnu pažnju javnosti obzirom na način izvršenja i broj razbojnika. Kada u obzir uzmemo pljačke i drugih novčarskih institucija (banke, kladionice, lutrije...) cifra opljačkanog novca daleko je veća.

Piše: N. Dedić / Dnevni list

Krenimo redom, krajem rujna 2008. godine četiri maskirana i naoružana razbojnika ukrala su oko 300.000 maraka iz poštanskog kombija HP-a Mostar koji je novac iz banke prevozio u poštanski trezor za podjelu mirovina. Razbojstvo se dogodilo u 7.56 sati u Ulici Tina Ujevića u Čapljini nekoliko desetaka metara od UniCredit banke u kojoj je preuzeta svota novca. Dvojica razbojnika pratila su u bijelom civilnom kombiju poštanski kombi kad je krenuo iz banke i kretali su se iza njega. Tridesetak metara od banke, na parkingu, pred poštanski je kombi izišlo vozilo Opel Omega, u kojom su se nalazila druga dva razbojnika. Prepriječivši put poštanskom kombiju, razbojnici su izišli iz svojih vozila i prijeteći puškama oteli aktovku s novcem službenici HP-a i potom pobjegli u Opel Omegi u nepoznatom smjeru. Razbojnici su na sebi imali crne odore s natpisom na leđima POLICIJA.
Dosadašnjom je istragom policija utvrdila da su oba automobila, i Opel Omega i VW kombi, koje su koristili razbojnici, ukradena na području Mostara. Razbojnicima još ni traga.

Samo godinu dana kasnije oko 743 tisuće maraka koje su se nalazile u devet vreća otela su šestorica razbojnika prilikom napada na djelatnike zaštitarske agencije Puma security koji su vršili prijevoz novca u poštanske urede nekoliko gradova na području Hercegovine. Razbojstvo se dogodilo početkom studenog 2009. godine oko 8.30 sati ispred poštanskog ureda Hrvatskih pošta Mostar u mjestu Kruševo.
Razbojnici su maskirani i naoružani automatskim puškama kalašnjikov kao i jednim ručnim bacačem "zolja", zaskočili zaštitare odmah po dolasku ispred poštanskog ureda. Razbojnici su čekali u kombi vozilu marke VW bijele boje s kojim su i pobjegli nakon što su oteli novac.

Razbojnici su sačekali dok se otvore vrata blindiranog kombija zaštitarske agencije u kojem je prevožen novac, a koji je u pratnji iza sebe imao još jedno vozilo sa službenicima te agencije. Međutim, zaštitari i nisu imali vremena za bilo kakvu reakciju. Razbojnici su ih zaskočili s uperenim puškama i ručnim bacačem "zoljom" i uspjeli su iz kombija uzeti devet vreća u kojima se nalazio novac namijenjen za poštanske urede tj. za isplatu mirovina na području Hercegovine.
Nakon otimanja novca pljačkaši su pobjegli, a samo par kilometara dalje u naselju Ljuti Dolac pronađeno je zapaljeno kombi vozilo koje su koristili.
Počinitelji su sve dobro isplanirali i organizirali. U Ljutom Docu ih je vjerojatno čekalo drugo vozilo kojim su se uputili u nepoznatom smjeru.
Nekoliko dana kasnije, policija je nakon dojave jednog mještanina u selu Orašac, općina Prozor-Rama pronašla zapaljenog BMW-a 5 karavan zelene boje, za koji se sumnja da su ga koristili pljačkaši. Zanimljivo je napomenuti kako je isti dan kada se dogodila pljačka novca u Kruševu, opljačkana i poslovnica UniCredit banke u Mostaru iz koje je ukradeno 32 tisuće maraka.

Nikada službeno nije rečeno javnosti koliko je novca ukradeno u spektakularnoj pljački vozila zaštitarske agencije Puma sektor Banja Luka kod Gruda u listopadu 2010. godine. Na terenu se spominjao iznos od tri do pet milijuna maraka. Zaštitari su prevozili novac prema Republici Hrvatskoj, a koji je u vlasništvu UniCredit banke. To je do sada najveća pljačka novca na području BiH u novijoj povijesti. U razbojstvu, koje se dogodilo oko 10.45 sati, sudjelovalo je više osoba, a koristili su se s najmanje četiri automobila.

Na svu sreću nitko nije ozlijeđen, a načinjena je samo veća materijalna šteta s obzirom da su tri vozila zapaljena tijekom razbojstva i nekoliko trenutaka kasnije. Naime, razbojnici su, očito je, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi na regionalnoj cesti Privalj - Grude R420 u mjestu Dužice.

U jednom zavoju razbojnici su na cesti popriječili kombi vozilo onemogućivši tako prolaz cestom blindiranom kombiju u kojem se nalazio novac i Renault Meganu, također vlasništvo agencije Puma sektor Banja Luka, koji se nalazio u pratnji. Kada su ih zaustavili, nekoliko je razbojnika izišlo iz šumaraka naoružano dugim cijevima i raketnim bacačem, a jedan je razbojnik s vozilom Rover došao zaštitarima s leđa i udario u njihovo vozilo Renault iz pratnje. Zaštitari su brzo onesposobljeni nakon čega su razbojnici uzeli vreće s novcem iz kombija. Za to vrijeme ostali su izvršili paljenje kombi vozila s kojim su popriječili cestu kao i vozila Rover. Potom su sjeli u treće vozilo koje ih je čekalo i pobjegli s mjesta događaja. Samo nekoliko trenutaka kasnije, policija je dobila dojavu da gori nepoznato vozilo na lokalnoj cesti Dužice - Rasno. Policija za sada pretpostavlja da su s tim vozilom razbojnici pobjegli, a tu ih je čekalo i četvrto vozilo s kojim su se odatle udaljili u nepoznatom pravcu. Niti u ovome slučaju, počinitelji do sada nisu otkriveni.

1,8 - U kolovozu 2005. godine na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji iz vozila Pavlović banke oteto oko 1,8 milijuna maraka

2,2 - U lipnju 2006. godine u Ulici Aleja Bosne Srebrene u sarajevskom naselju Nedžarići iz kombija, koji je u zračnu luku prevozio novac Privredne banke Sarajevo, ukradeno 2,2 milijuna eura

2,5 - Četiri pljačkaša u prosincu 2007. s automatskim puškama i heklerima, u odjeći s natpisom 'policija', ukrali 2,5 milijuna maraka ABS banke iz Kargo centra sarajevske zračne luke.

620 - Desetak naoružanih napadača u lipnju 2008. (od kojih neki, prema tvrdnjama radnika, nisu bili maskirani) je upalo u prostorije Pošte na sarajevskom željezničkom kolodvoru i odnijelo oko 620 tisuća maraka

300 - U rujnu 2008. Četiri maskirana i naoružana razbojnika ukrala oko 300.000 maraka iz poštanskog kombija HP-a Mostar koji je novac iz banke prevozio u poštanski trezor za podjelu mirovina u Čapljini.

740 - U studenom 2009. godine šestorica razbojnika u Kruševu naoružani dugim cijevima i raketnim bacačem "zolja" iz kombija zaštitarske agencije ukrali oko 743 tisuće maraka

3 - Ni do danas nije službeno poznato, ali se spominje iznos od oko tri milijuna maraka koliko su razbojnici ukrali iz blindiranog kombija zaštitarske agencije Puma sektor Banja Luka kod Gruda u listopadu 2010. godin.