Gdje je nestala multietničnost?!Svi direktori poduzeća koja su u vlasništvu Sarajeva - Bošnjaci, i to iz SDP-a i SDA

Mostar, vlak, tisak, novinari, Sarajevo, Bošnjaci, direktor, Sarajevska županija

Tvrdnja kako FBiH nikada nije imala goru vlast primjenjiva je i na Sarajevsku županiju u kojoj vlada crveno-zelena koalicija, SDP i SDA, isto kao na razini FBiH. U protekle četiri godine ove dvije stranke borile su se isključivo za mjesta u upravnim odborima i za direktorske fotelje u javnim poduzećima u vlasništvu Sarajevske županije.

Rezultat njihove vladavine su ogromni dugovi i dovođenje županije pred bankrot. Podsjećanja radi, Sarajevska županija je od revizora za poslovanje u 2013. godini dobila negativnu ocjenu jer je godinu završila s manjkom od 35,2 milijuna KM i akumuliranim manjkom od 119,6 milijuna KM. Na ovo, Sarajevskoj županiji prijete i tužbe po osnovi radno-pravnih odnosa zaposlenih koje su samo u 2013. godini iznosile 8,97 milijuna KM. Ovakvo stanje u glavnom gradu BiH ne čudi jer su interesne zone oko novca u gradu već odavno podijeljene između SDP-a i SDA. No, kako lider SDP-a Zlatko Lagumdžija često voli isticati da je njegova stranka, za razliku od nacionalnih, multietnička, njegova tvrdnja pada u vodu kada se razmotri nacionalna struktura direktora javnih ustanova u Sarajevu, a koje je postavio SDP.

Naime, još mnogo prije nego je kompletirana vlast u BiH, ako je uopće i kompletirana, izborni pobjednik u Sarajevskoj županiji SDP BiH i koalicijski partner SDA sjeli su za stol i vrlo precizno podijelili te na "papir stavili" što će kome u javnom sektoru Sarajevske županije pripasti. U svega nekoliko pasusa teksta "stali" su svi principi partnerske vladavine SDP-a i SDA za sljedeće četiri godine u Sarajevu. Iako je u međuvremenu došlo do malih promjena jer je županijska Vlada u proteklom razdoblju kad god bi zagustilo bila u ostavci, stranke su međusobno podijelile institucije u županiji. Tako su SDP i SDA zavladali u poduzećima Park d.o.o. Sarajevo (SDP), Rad d.o.o. Sarajevo (SDA), Spomenik prirode "Vrelo Bosne" (SDP), Tržnice/pijace Sarajevo (SDA), Vodovod i kanalizacija Sarajevo (SDP), Pokop d.o.o. Sarajevo (SDP), Sarajevo gas (SDA), Toplane Sarajevo (SDA), Gras Sarajevo (SDP), TV SA (SDP), ZOI 84. (SDP), KSC Skenderija (SDA), Veterinarska stanica (SDP), PD Butmir (SDA), Sarajevo šume (SDA). Kada su u pitanju zavodi i tu je došlo do podjele: Zavod za izgradnju SŽ (SDA), Zavod za planiranje razvoja SŽ (SDP), Zavod za informatiku i statistiku SŽ (SDA), Prosvjetno-pedagoški zavod SŽ (SDP). Što se, pak, tiče postavljanja direktora na čelo javnih poduzeća u Sarajevskoj županiji, vidi se da od Lagumdžijine multietničnosti nije ostalo ništa.

Naime, svi direktori javnih poduzeća koja su u vlasništvu Sarajevske županije su Bošnjaci, bez obzira jesu li članovi SDP-a ili SDA. Riječ je KJKP Rad, BH Gasu, Sarajevo gasu, Javnom poduzeću vodovoda i kanalizacije, Toplana...

Slična je situacija i u obrazovanju. U osamdeset osnovnih škola, samo su dva ravnatelja nebošnjaci, a od 13 srednjih škola samo su dva ravnatelja nebošnjaci, ali su oni ravnatelji Gimnazije i Srednje medicinske škole koje pripadaju KŠC-u. Kada je SDP zavladao sarajevskim Kliničkim centrom bilo je za očekivati bar neke promjene kada su u pitanju rukovodna radna mjesta jer je na KCUS-u već dugi niz godina stanje po ovom pitanju bilo zacementirano. Međutim, trenutačno u 50 klinika, centara i stručnih službi koji pripadaju KCUS-u, samo je pet šefova nebošnjačke nacionalnosti.

Vecernji list