Fuele: Pronaći konsenzus o TV kanalu na hrvatskom jeziku

Dubravka Šuica, TV kanal na hrvatskom jeziku, Europska Komisija

U odgovoru koji potpisuje povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Stepfan Füle ističe se da je Komisija stavila poseban naglasak na provedbu presude u predmetu Sejdić-Finci te da je upoznata s time da je u siječnju 2013. godine u Vijeću ministara BiH podnesen nacrt zakona radi pokretanja programa na hrvatskom jeziku, ali nije postignut dogovor te nacrt nije upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

U odgovoru se također naglašava da nadležna tijela u Bosni i Hercegovini trebaju postići konsenzus o tom pitanju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

U zaključku odgovora stoji da Komisija smatra da je poboljšanje javnog emitiranja radiotelevizijskih usluga neophodno i u interesu svih državljana Bosne i Hercegovine te svih etničkih skupina.

- Hrvati u Bosni i Hercegovini se nalaze u neravnopravnom položaju te bi televizijski kanal na hrvatskome jeziku bio samo mali korak prema pravoj konstitutivnosti Hrvata u BiH. Naši sunarodnjaci u BiH su i trajna briga i HDZ-ovih europarlamentaraca te ćemo nastaviti podržavati europski put BiH jer daljnja su stabilnost i razvoj ove države mogući samo kroz europske integracije. U EU-u čak i manjine imaju pravo na televizijski kanal na vlastitome jeziku, a BiH će morati odlučiti želi li slijediti europski put - naglasila je zastupnica Šuica.

Smatra da je televizijski kanal na hrvatskom jeziku potreban kako bi Hrvati postojali kao narod u Bosni i Hercegovini, jer "koji je smisao naroda ako on nema pravo koristiti svoj jezik, tradiciju i običaje".

Fena