FTV UNATOČ ČINJENICAMA: Nije kako je, već je kako nije

...niti je zagovarao ulazak SNSD-a u državnu vlast, izjavio je, ne prvi put, na nedavnoj konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Istina je, lider HDZ BiH do formiranja Vijeća ministara zalagao se za načelo da vlast na svim razinama treba biti sastavljena od stranka ( i koalicija) koje imaju većinsku izbornu podršku tri naroda. Kako u RS-u, koalicija koju predvodi SNSD ima većinu ( i bez „papaka",) u entitetskom parlamentu, dakle i entitetski i legitimitet jednog konstitutivnog naroda, predlagao je da SNSD bude dio koalicije i na razini BiH. No, lider SDA odabrao je za partnera na državnoj razini oporbeni Savez za promjene kojeg predvode Bosići i Ivanić.

Nakon formiranja Vijeća ministara od Čovića, se nije moglo ni jednom čuti da traži „izbacivanje" Saveza za promijene , a „ubacivanje" SNSD-a u Vijeće ministara, što je nekoliko puta potvrdio i Izetbegović. Čović je, preciznije govoreći, zagovarao ulazak u federalnu vlast SBB-a, nakon što je DF izašao (djelomično) iz vlasti F BiH, te neophodnost zamjene DF-ovih dužnosnika SBB-ovim i na drugim razinama vlasti; državnoj ( Vijeću ministara) i županijskojj- u Srednjebosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županija. I, ništa više od toga.

No, prilog u večerašnjem Dnevniku Federalne televizije unatoč tomu i suprotno zakonu i kodeksu koji toj televiziji, kao javnom servisu, nalažu da javnost informira u skladu s činjenicama, objektivno, dakle i nepristrasno, po stoti put počinje ovako;: „Uprkos željama HDZ-a BiH da umjesto Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH surađuju sa SNSD-om, .....iz SDA poručuju kako je Savez za promjene izbor ove stranke od početka pa do kraja mandata...."

Jedan od novinara Izetbegovića je, pak, po završetku kolegija SDA, unatoč tomu što HDZ BiH od formiranja Vijeća ministara nikada nije najavljivao ulazak SNSD-a u državnu vlast, upitao „kako komentira najave iz HDZ-a o ulasku SNSD-a u vlasti", na što je Izetbegović pojasnio da, što se tiče Dodika i njegovog ulaska u vlast na državnoj razini, misli da je Dodik rekao da nije zainteresiran,...."

No, unatoč svemu DF-ov Milan Dunović ostaje "na vratima" federalne vlasti da pazi da se Čović odnekud ne prišulja i uvede Dodika u Federalnu vladu. Gluho bilo. Nastranu to što Čović nikada od formiranja federalne vlasti nije ni zucnuo o ulasku SNSD-a ni u federalnu vladu, Dunoviću i DF se to svakodnevno priviđa, čim im iz FTV-a podmetnu mikrofon.

Dunovićevo i DF-ovo obrazloženje što "jednom nogom" ostaju u vlasti, kako bi određivali tko smije, a tko ne smije u vlast, posve je u skladu s njihovim diletnatskim poimanjem države i patriotizma i načinom na koji doživljavaju sebe kao čuvare države.

Što se, pak, tiče novinara i medija koji izvještaje počinju rečenicom „Unatoč najavama HDZ BiH i Dragana Čovića...." neće biti iznenađenje ako uskoro takvi i izvještaj o ratu u Sriji, ili izbjegličkoj krizi počnu tom rečenicom: „Unatoč najavama Dragana Čovića i HDZ BiH,.. rusko je zrakoplovstvo noćas bombardiralo položaje..."

A ako već tom rečenicom mogu počinjati novinarski prilozi zašto ne bi i vremenska prgnoza na FTV-u. Recimo: „Unatoč najavama Dragana Čovića i HDZ BiH sutra će u Bosni i Hercegovini padati kiša". Ili, izvještaji sa sporstkih terena: Pazi sad: „Unatoč najavama Dragana Čovića i HDZ BiH Real je poveo s 1:0 protiv Barcelone....".

A da se novinari ne bi mučili počinjući izvještaj uvjek istom rečenicom, možda vrijedi razmisliti da se zatraži od Microsofta da za potrebe Federalne televizije uradi posebnu verziju Worda, tako da kad novinari pokrenu ovaj program odmah imaju ispisanu rečenicu: Unatoč najavama Dragana Čovića i HDZ BiH...

To ne bi bilo loše, jer se može dogoditi da neki neodgovorni novinar, nedajbože, zaboravi tako zapčeti izvještaj.

Javnosti bi se to nekako moglo i objasniti, ali Dunović i Komšić takav gaf FTV-u sigurno ne bi oprostili. Jer, kako bi, biračima objasnili smisao svog postojanja. A i Federalna televizija, koji bi bio smisao njezinog bitisanja, ako svaku večer bar jedanput ne bi naglasili da nije kako je, već da je kako nije. /HMS/