Franjo Rajković osoba godine u Bosni i Hercegovini

Naši čitatelji su prepoznali sve ono što je Rajković radio tijekom prošle godine i sigurno je da je zasluženo dobio ovu nagradu. Drugu, najznačajniju nagradu na našoj manifestaciji, titulu Osobe godine u regiji dobio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. On je svojim djelovanjem ponovno izgradio mostove povjerenja u regiji i zbog toga zasluženo dobio ovo priznanje. Naglasio je kako će Bosna i Hercegovina uvijek u Hrvatskoj imati velikog prijatelja, te je istaknuo kako BiH na europskom putu ima veliku potporu zemlje kojoj je on predsjednik. - Osjećam se u BiH kao doma - rekao je hrvatski predsjednik. Nagradu mu je uručio glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković. Ravnatelj sarajevskog Narodnog pozorišta Gradimir Gojer sigurno je među najsvestranijim i najaktivnijim kulturnim djelatnicima u BiH. Takav angažman osigurao mu je priznanje za kulturno dostignuće godine u BiH. Čast da mu uruči nagradu imao je Goran Ogurlić, glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista. Gospodarstvo u BiH se lagano oporavlja i zbog toga nije bilo lako odabrati dobitnika nagrade Gospodarstvenik godine.

Još jedno priznanje

Nagradu je dobio Matan Žarić, direktor Elektroprivrede HZ HB. Za vrijeme Žarićeva vođenja ove tvrtke ostvareni su izuzetni poslovni rezultati, a njihova dobit se povećava svake godine. Iako je odluka bila teška, nagrada je na kraju otišla u prave ruke. Ovu je nagradu uručio ministar turizma i okoliša Nevenko Herceg. Alfredo Castiglione, viceguverner talijanske pokrajine Abruzzo, dobitnik je nagrade za regionalnu gospodarsku suradnju. Upravo je zahvaljujući njemu gospodarska suradnja talijanskih i bh, gospodarstvenika sve jača i bolja. Gostu iz Italije nagradu je uručio državni ministar financija Dragan Vrankić. Svi znamo da mnogo ljudi iz BiH ima uspješnu karijeru u inozemstvu. Kategorija Naše gore list nagrađuje one koji su upravo u inozemstvu postigli najveće uspjehe. A ove godine to je Srećko Nakić, prvi čovjek Uprave slovenske Droge Kolinske. Uspjeh hvale vrijedan! Kemal Jakić, direktor tvrtke Imperial Tobacco BH, Nakiću je uručio nagradu. Čovjek koji je prošle godine najviše pomogao da se BiH ukinu vize i da se ova zemlja približi EU-u je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. On je jedan od najzaslužnijih osoba što su građanima BiH ukinute vize i zbog toga je ponio nagradu u kategoriji za doprinos približavanju BiH Europskoj uniji. Nagradu je uručila Jasna Zemljić, članica Uprave Večernjeg lista. BiH ima sve više uspješnih sportaša i klubova, a najbolji su u 2010. bili u Košarkaškom klubu Široki Brijeg. O njihovim uspjesima se još razgovara. Nermin Duro, generalni direktor BHRT-a, uručio je ovu nagradu Anti Sutonu.

Nagrada znanstveniku

Predsjednica FBiH Borjana Krišto nagradu je uručila dr. Krešimiru Rotimu u kategoriji Znanstvenik godine. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ove godine je ponio nagradu Media press koju mu je uručio predsjednik Uprave Večernjeg lista Boris Trupčević, a glavni državni tužitelj Milorad Barašin dobio je priznanje Uspjeh godine. Njemu je nagradu uručio predstavnik Styrije Ivan Tolj. Pothvat godine ostvarila je švedska zastupnica u Europskom parlamentu, podrijetlom iz Sanskog Mosta, Anna Ibrišagić. Njoj je nagradu uručio zastupnik u Bundestagu Josip Juratović.

izvor: večernji list