Fra Luka Markešić kao "dobri pastir" SDP-a

fra luka markešić, HNV, fra luka markešić, SDP BIH, HNV, fra luka markešić, govor mržnje, fra luka markešić, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, Hrvati u BIH

U svom prizemnom stilu, po tko zna koji puta, kao da je plaćen po izgovorenim političkim frazama, ponovio svoje omiljene ispraznice o „cjelovitoj i nedjeljivoj BiH".
Predsjednik, koji tijekom dva mandata u deset godina na čelu hrvatske države nikada nije došao u posjet svojim sunarodnjacima izvan Sarajeva, Tuzle i Gradačca, a s Hankom Paldum je toliko puta jeo ćevape, poručio je licemjerno Hrvatima „da bi kada bi dobili treći entitet to bio kraj Hrvata u BiH".

Piše:Karlo Matić-Dnevnik.ba

Površan kao uvijek, naravno, ničim nije potkrijepio svoje tvrdnje. I tek što nam je otišao vicaroš i diler transkripata, kojem dobronamjerni u susjednoj državi poručuju kako svojim istupima samo sramoti sebe, svoj narod i Hrvatsku, preko "Oslobođenja", ukazao nam se fra Luka Markešić, „dobri pastir" SDP-a.
Vječiti predsjednik HNV-a na pitanje što bi Hrvati konkretno dobili trećim entitetom ne zna što bi dobili, ali zna da im to ne bi donijelo ništa dobro.

„Troentitetsko uređenje,pak, BiH je još gore od dvoentitetskog, koje je također nepravično i nefunkcionalno za Hrvate naseljene različito u cijeloj BiH. Takvo ustavno uređenje bi Hrvate pretvorilo u nacionalnu manjinu u entitetima drugih dvaju naroda, dovelo u izolaciju u samom hrvatskom entitetu, a potom potaknulo iseljavanje i nestanak, što se i sada već događa. Niti jedan narod u BiH ne može prihvatiti život u neravnopravnosti pod isključivom vlašću ili dominacijom drugog naroda-zaključuje Markešić. Dodaje također kako u BIH nedostaje preko 300 000 Hrvata i da je naravno za sve kriv HDZ, jedan i drugi. To što se u dvoentitetskoj BiH iselilo toliko Hrvata, argument he, ero, kako bi se Hrvati još više iseljavali iz entiteta u kojem bi imali većinu.

Kaže fra Luka kako dvoentitetsko uređenje nije dobro, ali kada bi Hrvati sutra, kao danas Srbi i Bošnjaci imali entitet u kojem bi bili većina, e to onda ne bi bilo dobro po Hrvate samo ni po državu BiH. Ni jedan ne može prihvatiti neravnopravnost drugog naroda, ali kada Hrvati kažu da su majorizirani u Federaciji BiH, u RS-u također, onda im fra Luka „dobronamjerno" poruči kome se ne sviđa neka iseli.


Od, pa već patološke, mržnje koju ovaj franjevac već desetljeće sije prema HDZ-u, a kojem se itekako ima što zamjeriti, ne vidi ili neće da vidi kako ga neokomunistička vlast, uz asistenciju „ustaša na baterije" i „ švercera", svako malo koristi kao sredstvo u borbi i protiv pomisli na institucionalnu jednakopravnost Hrvata u BiH. Nedostojno jednog svećenika i licemjerno od jednog predsjednika udruge, koja u svom imenu ima prefiks hrvatski.