FOTO  Tržnica Arizona danas

Arizona ili kako je mještani vole zvati Koridor je poznata po tome što je postala prvo mjesto na kome je procvjetao poslijeratni biznis na području BiH. Na toj međuentitetskoj tržnici trgovalo se sa svim i svačim, a nitko nikoga nije pitao za nacionalnost ili vrstu novca koji posjeduje.

Pisac ovih redova posjetio je Arizonu u ta zlatna vremena kada se u svakom trenutku na njoj tiskalo po nekoliko tisuća ljudi, i kada je sa svih strana dolazio miris pečenja. Vlasti Brčko Distrikta odlučili su da tržnicu dovedu u red, te je napravljeno nekoliko hangara sa poslovnim prostorima, te uredna parkirališta za posjetitelje.

Ovih dana kupaca je puno manje nego li u vrijeme kada je tržnica nastala, a kako su nam rekli sami prodavači koji vrijeme krate ispunjavajući križaljke njihovi najbolji kupci su vlasnici butika iz BiH, te Hrvatske koji se opskrbljuju se najrazličitijim odjevnim predmetima, posebice svečanim haljinama, a pomno biraju i obuću, nakit i ostalu galanteriju.

I samo smo se uvjerili da se u izlogu nekih  butika u BiH mogu vidjeti ženske torbice i cipele, iste kao i na Arizoni, samo što se ondje za par cipela treba izdvojiti 35 km , dok  u buticima  potpuno iste koštaju duplo više ili 70 km.

Kada je u pitanju nakit, na njemu se ostvaruje višestruka zarada, pa i ne čudi što ga na Arizoni nakupci doslovno grabe. Tako se primjerice, razne vrste naušnica ondje mogu kupiti za dvije-tri marke,  a u buticima ih se prodaje po cijeni od 10 KM. Ista je stvar s ogrlicama, narukvicama, prstenjem te u posljednje vrijeme vrlo popularnim maramama.

Ono što još svakako upada u oči jesu brojni Kinezi koji za razliku od drugih krajeva BiH ovaj nisu napustili, a primjetili smo i Udruženje kineskih privrednika. Na našim fotografijama pogledajte kako danas izgleda nekadašnji Eldorado bivše države.

Foto i tekst: hercegovina.info