FOTO  Susret hrvatskih medija u Čapljini

hrvatski mediji

Osnovni smisao druženja jest upoznavanje s kolegama i uspostava bolje suradnje na svim razinama. Posebno danas kada hrvatski narod u BiH teško dolazi do šire javnosti putem televizije, na koju, prema „demokratskim" načelima nema niti pravo. Iskoristiti na najbolji način ono što se trenutačno ima - web portale i radijske postaje, što se može samo uz upoznavanje i uspostavu  suradnje. Drugi smisao jest predstavljanje široj javnosti onoga što pojedini krajevi ili mjesta imaju ponuditi potencijalnim turistima, ali i ozbiljnije upoznati susjede o onome što pojedini kraj ili grad ima. Prema dosadašnjem iskustvu, dobar dio ljudi drži se nekih stereotipa o pojedinim krajevima ili ljudima koji dolaze iz tih krajeva i na osnovu toga, svoj pogled na to prenosi i svojim čitateljima/slušateljima što je u stvarnosti često vrlo daleko od „istine".

Sudionici ovog susreta, uz domaćine Zdravka Jakišu sa Ča::portala i Franu Matića, novinara Večernjeg lista i glavnog urednika HERC Vjesnika, te suorganizatore s portala Brotnjo.info i Lj::portala, bili su kolege s Bljesak.info, Mrezaportala.com, Sredisnjabosna.com, Hercegovina.info, Glasno.info, Rama-prozor.info, Kupreškog radija i Kupres portala, Neum portala, Običan radio - Stolac, Radio Ljubuški, te kolega iz susjednog Metkovića Ivica Puljan urednik Metkovskog vjesnika i voditelj portala metkovic.hr.  Svoj dolazak ispričali su zbog ranije preuzetih obveza kolege s ostalih medija, za njihovo nabrajanje bi nam trebalo puno vremena i mjesta, a spomenut ćemo Posavski obzor, koji su se ponudili idući susret organizirati u Posavini.

Ekipa se uz jutarnju kavicu okupila u caffe baru ''Staklo'' u Počitelju, odakle se krenulo u razgledavanje povijesnih, kulturnih i prirodnih ljepota općine Čapljina. Poslužilo nas je odlično vrijeme, pa je raspoloženje odmah poraslo i svi su sa strepnjom očekivali cjelodnevno druženje.

Prvi na redu za posjetu bio je stari grad Počitelj, gdje smo uživali u razgledanju i fotografiranju ovog gradića i njegovih znamenitosti. Srednjovjekovni grad Počitelj izgrađen je na strmoj kamenoj litici lijeve obale Neretve. Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin uviđa opasnost od nadolazeće turske vojne sile te utvrđuje Počitelj uz pomoć Hercega Stjepana i materijalnu pomoć Dubrovačke Republike koja šalje i majstore u čiji rad upućuje i sličnost ovih te stonskih i dubrovačkih zidina. Punih pet godina kršćanski branitelji Počitelja pružali su otpor turskoj sili, ali 19. rujna 1471. godine utvrda je pala i to kao jedno od posljednjih uporišta hercegove zemlje. Nakon turske agresije i u narednih 450 godina okupacije Počitelj dobiva orijentalni pečat, ali na Matijaševoj tvrđavi Turci nisu izvodili neke značajnije zahvate nego su samo adaptirali prema svojim potrebama.

Nakon toga uslijedio je odlazak u Čapljinu i posjet mjestu stradalih Čapljinaca u Drugom svjetskom ratu, čije su kosti ubačene u jamu pokraj crkve sv. Franje u Čapljini. O žrtvama i zločinima počinjenim u tom razdoblju govorio je fra Mile Vlašić, koji je potom okupljene upoznao sa poviješću Čapljine, a posebice istaknuo memoar posvećen braniteljima stradalim u Domovinskom ratu, njih 117, koji se nalazi na ulazu u crkvu. Kratka okrepa uz čašicu pića, i vrijeme je bilo da nastavimo naše putovanje i obilazak ljepota Čapljine.

Od crkve sv. Franje prošli smo Trgom kralja Tomislava do zgrade općine i spomenika kralju Tomislavu, a potom šetnjom ulicama grada došli do Trga hrvatske slobode, gdje smo se pomolili za branitelje i pobijene civile čija su imena ispisana na zidu sjećanja.

Naše druženje nastavili smo u Crpnoj Hidroelektrani Čapljina, gdje su nam je dobrodošlicu poželio gospodin Vlatko Međugorac, voditelj odnosa s Javnošću ove tvrtke, a o CHE govorili su nam, i na naša stalna pitanja odgovarali stručnjaci iz Elektoprivrede Mario Menalo i Mladen Rebac. Uz iznenađenje velikim postrojenjima 800 metara u unutrašnjosti zemlje i načinima rada CHE Čapljina, predstavnici medija ponajviše su ostali zapanjeni činjenicom kad su nas domaćini odveli na 30 metara ispod razine mora! Pored razgledanja i fotografiranja saznali smo zaista iscrpne informacije o jedinstvenom načinu rada ove Crpne Hidroelektrane koja je lani proslavila 30 godina rada. Sa svim svojim sadržajima i postrojenjima duboko u zemlji te ogromnim proizvodnim kapacitetima HEČ je i najveći kompleks takve vrste u BIH i ponos Elektroprivrede HZ HB, čiju vrijednost ne možemo mjeriti samo po proizvedenim kilovat satima, pošto su poplave u Popovu polju nakon njena puštanja u rad svedene na minimum.

Druženje se potom preselilo u Park prirode ''Hutovo Blato'', gdje je upriličena vožnja brodicama, što je bila odlična prilika za sve kolege iz medija, koji obožavaju fotografiranje, da ispune prostor na svojim memorijskim karticama. Uživali smo u razgledanju i fotografiranju prekrasnog krajolika, vodenih površina, velikog broja biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na prostoru Parka prirode ''Hutovo Blato''. Uz prepričavanje dojmova, već pomalo umorni od cjelodnevnog obilaska, krenuli smo prema restoranu ''Brotnjo'' u Čapljini, gdje je održan zajednički ručak, razgovor i druženje.

Ovaj susret bio je i odlična prilika da se razgovara o trenutnom teškom položaju hrvatskih medija. Izneseni su prijedlozi i planovi za budućnost te je istaknuto kao samo zajedničkim nastupom i zajedničkom podrškom možemo očuvati naše hrvatske medije i ne dovesti u pitanje njihovu opstojnost

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj susret održi u Čapljini. To su u prvom redu generalni sponzor susreta Elektroprivreda HZHB, koja nam je pomogla pri organizaciji te upriličila nezaboravan posjet CHE Čapljina, gospodin Nikola Zovko, direktor Parka prirode ''Hutovo blato'', koji nam je bez imalo rezerve ustupio brodice za foto - safari i okupio nas na zajedničko druženje u Parku prirode, gospodinu Milenko Perić, koji se pobrinuo za sve tehničke detalje, fra Mile Vlašić, koji je govorio o stradanjima u I. , II. i Domovinskom ratu, potom pekarnica ''Donita'' Čapljina, koja se pobrinula za odličan doručak, gospodin Ljubo Krmek, koji je okupljenim predstavnicima medija poklonio svoje knjige ''Ibalo balo'' i ''Humljanke'', i na samom kraju restoran ''Brotnjo'', gdje je upriličen ručak i druženje koje se nastavilo do kasno u noć.