Forenzičke agencije u Bosni i Hercegovini dobile po komplet opreme

organizirani kriminal, forenzička oprema

Forenzičke agencije u Bosni i Hercegovini dobile su komplete forenzičke opreme kojom će unaprijediti kapacitete za borbu protiv organiziranog kriminala.

Ugovor između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Italije, koje je provelo ovaj projekt, potpisali su ministar Dragan Mektić i vođa projekta Gennaro Capoluongo. Potpisivanju je prisustvovao i veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi i predstavnici forenzičkih i policijskih agencija u BiH.

Radi se o donaciji realiziranoj u okviru projekta Borba protiv organiziranog kriminala: Međunarodna suradnja u oblasti krivičnog pravosuđa IPA 2017/390-963 kojom su Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH dobili po komplet za uviđaj krivičnog djela, forenzički svjetlosni komplet i foto komplet. Svaki komplet vrijedi oko 8.215 eura.

Ministar Mektić je istakao da će ova oprema značajno pomoći forenzičkim agencijama za efikasniji rad u borbi protiv organiziranog kriminala.

„Nadam se da će ove tri agencije moći odgovoriti na sve zahtjeve za forenzička ispitivanja i vještačenja“, kazao je Mektić.

Capoluongo je istakao da je organizirani kriminal globalni izazov i da je za efikasnu borbu potrebna suvremena oprema, ali i dobra suradnja.

Smatram da je pravi put u borbi protiv organiziranog kriminala ovakav oblik međusobne suradnje, jačanje povjerenja te razmjena informacija“, naglasio je Capoluongo.

Veleposlanik Minasi je istakao da je suradnja u oblasti sigurnosti ključ za stabilnost i budućnost Balkana i da je Italija odavno važan partner u tom smislu, na bilateralnom i regionalnom nivou. Još 2017. Italija je uključila temu regionalne sigurnosti u agendu samita „Berlinskog procesa“ u Trstu i već dugo surađuje sa Balkanom u tom kontekstu. Također, Trst je danas ponovo domaćin sastanka „Jumbo Security Conference“, koji RCC organizira u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Italije i okuplja sve zemlje regije.