Fikret Abdić odustao od traženja slobode zbog političkog stanja u BiH

Uzorno vladanje

Na dan 7. lipnja bit će točno desetljeće otkako je na 15 godina zbog ratnog zločina osuđeni Abdić iza rešetaka, a za traženje uvjetnog otpusta kod kazni zatvora koje, kao u njegovu slučaju, nisu dugotrajne potrebno je izdržati polovinu dosuđene kazne. Vladanje mu je sve to vrijeme bilo uzorno, nije rizičan, njegov postpenalni prihvat bio bi zadovoljavajući... Razlog zbog kojeg ga Povjerenstvo neće niti spomenuti jest taj što ni Abdić ni itko drugi u njegovo ime uvjetni otpust nije ni zatražio, a rok za predaju tih papira istječe mjesec dana prije zakazane sjednice.

Puštanje su, osim Abdića, mogli tražiti i njegov odvjetnik, članovi obitelji kojima dade suglasnost, ali i šef zatvora u kojem izdržava kaznu te tužitelj koji ga je kazneno gonio u prvostupanjskom postupku. U Babinu slučaju, kojeg je za ratni zločin optužilo bihaćko, optužnicu preuzelo riječko, a prvostupanjski postupak dovršilo karlovačko tužiteljstvo, taj bi tužitelj prvoga stupnja, objašnjavaju nam pravni stručnjaci, trebao biti posljednji u ovom nizu. Sam Abdić sve je ove godine poručivao da nikada ništa neće tražiti jer je, smatra, nevin osuđen.

Pripremali se pa odustali

Od njegove kćeri Elvire Abdić-Jelenović doznajemo da je odvjetnik pripremao dokumentaciju, ali je u posljednji tren odlučeno da ne traži slobodu za Babu.

- Sve je bilo pripremljeno, no odlučili smo odustati zbog problema s formiranjem vlasti u Federaciji. Nismo željeli da se to pogrešno shvati, da netko tumači kako je njegova sloboda bila uvjetovana i od toga stvara priče - kaže Elvira Abdić-Jelenović.

Otvorenom ostavlja mogućnost da Abdićeva molba dođe na red na nekoj od sljedećih sjednica. Povjerenstvo će se do kraja godine sastati još dva puta, u rujnu i prosincu.

Babo želi oživiti Agrokomerc i Cazinsku krajinu

Abdić će u zatvoru potkraj rujna dočekati i 72. rođendan. Cijelo desetljeće (nikada nije tražio izlazak na vikend) sam je u ćeliji i tijekom šetnji zatvorskim krugom. Nikada se nije koristio prostorijama za zajednički boravak niti okusio zatvorsku hranu jer kuha svoju na malom kuhalu. Odlazak na terapije kod somatopeda sam financira. - Nije popio ni tabletu. Kad izađe, plan mu je oživiti Agrokomerc - kaže E. Abdić-Jelenović.

izvor: večernji list