Federalni parlament bez zastupnika dva HDZ-a od Inzka traži poništavanje antdaytonskih odluka i sankcioniranje odgovornih

...se danas treba izjasniti i Dom naroda također na izvanrednom zasjedanju, a izražava opredijeljenost Federalnog parlamenta za euroatlantske organizacije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih te za dosljedno provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić ranije je izjavio da je ovaj dokument odgovor oba doma federalna parlamentarna na aktuelna politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i na činjenicu da je nakon višegodišnjeg protudaytonskog djelovanja, iz Republike Srpske stigla vijest o institucionaliziranju takvih namjera zaključcima Narodne skupštine o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Deklaracija je u Zastupničkom domu podržana uz neke izmjene u odnosu na prvobitni predloženi tekst te uz amandmane zastupničkog kluba Stranke za BiH, koji je uvjetovao svoju podršku odgovarajućim dograđivanjem teksta.

Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990 nisu nazočili sjednici.

Nakon što je Zastupnički dom završio zasjedanje, očekuje se sjednica Doma naroda s istim dnevnim redom.

Deklaracija se sastoji od četiri poglavlja, a na intervenciju zastupnika SBiH, danas je naknadno unesena odredba koja je zapravo citat iz prvog člana Ustava BiH i glasi: "Republika Bosna i Hercegovina, čije je službeno ime od sada Bosna i Hercegovina, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, s unutarnjom strukturom modificiranom ovim ustavom, i s postojećim, međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijam u organizacijama Ujedinjenih naroda, kao i drugim međunarodnim organizacijama".

U poglavlju odobrene deklaracije naslovljenom kao 'Vladavina prava', inače drugom po redoslijedu, navedeno je: "Odlučno odbacujemo entitetsko osporavanje državnog suda i tužiteljstva jer državne institucije koje su uspostavljene na osnovu Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, kao neizostavni dio nezavisnog i nepristrasnog pravosudnog sustava BiH, ne može osporavati nijedan entitet". Ovom pasusu dodana je, također na intervenciju Kluba SBiH, i odredba: "Naše opredjeljenje u odnosu na državnu imovinu sadrži stav o potvrđivanju kontinuiteta BiH koja je titular prava na državnoj imovini".

Deklaracijom se osuđuju napadi na institucije BiH koje provode vladavinu prava, posebno na OSA-u i SIPA-u, te se podržava rad ovih institucija na zaštiti ustavnopravnog poretka i u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina. (U ovom pasusu je pojam "korupcija" dodan prvobitnom tekstu nakon što je amandman u toj formi predložio tijekom sjednice zastupnik Jasmin Duvnjak, a većina kasnije podržala glasanjem).

Prvo poglavlje deklaracije su 'Euroatlantske organizacije', a tu je između ostalog navedena odlučna podrška reformama koje će osigurati da BiH ispuni svoje obveze u vezi s nepovratnim kretanjem prema euroatlantskim integracijama.

"Tražimo od svih institucija BiH da daju puni doprinos ubrzanoj izradi cjelovitog državnog programa integriranja BiH u Europsku uniju da bi do kraja godine BiH ispunila uvjete za podnošenje zahtjeva i sticanje statusa kandidata za članstvo u EU", citat je iz tog dijela.

U njemu je izražena podrška odluci da se razdvoje funkcije OHR-a i EUSR-a te poziv da se što prije imenuje specijalni predstavnik EU i osnaži njegova funkcija da bi se u suradnji s domaćim institucijama ubrzao europski put BiH.

'Ravnopravnost konstitutivnih naroda, ostalih i građana' treće je poglavlje u deklaraciji, a izražava podršku reformi državnog ustava i pratećeg zakonodavstva koje će osigurati pravnu, demokratsku, socijalnu, sekularnu i ekonomski prosperitetnu državu te mehanizme institucionalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih na cijeloj teritoriji BiH, na svim razinama u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti.

"Odbacujemo prijedloge o teritorijalnoj organizaciji BiH zasnovanoj isključivo na etničkim principima jer svaka teritorijalizacija etničkih prava vodi ka dominaciji jednih i diskriminaciji drugih", pasus je iz prvobitnog teksta Deklaracije, koji je nakon zastupničke rasprave izbačen iz dokumenta te je unesena nova stavka prema kojoj će se Federalni parlament zalagati za izmjenu Ustava BiH, koja će osigurati funkcionalniju i jednostavniju organizaciju države te teritorijalnu organizaciju sukladno europskim standardima na temelju zemljopisnih, povijesnih, etničkih, prometnih i drugih kriterija.

Ova izmjena unesena je na intervenciju zastupničkih klubova SDA, SDP-a, HSP-a i NSRZB.

"Pozivamo na otklanjanje diskriminacije u ustavnopravnom sustavu BiH sprovodeći odluku u slučaju Sejdić-Finci, kao i na usklađivanje cjelokupnog pravnog sustava BiH s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i sa svim dodatnim sporazumima o ljudskim pravima, koji su navedeni u Ustavu BiH", istaknuto je također u deklaraciji.

Njeno četvrto poglavlje odnosi se na provođenje Daytonskog sporazuma i tu je predloženo da Parlament FBiH odbaci osporavanje državnih zakona i institucija od entiteta jer je to uzurpiranje nepripadajućih nadležnosti.

"Pozivamo visokog predstavnika u BiH da i dalje aktivno radi na provedbi preostalih odredaba Daytonskog sporazuma te da u skladu sa svojim mandatom i obvezama, poništi sve odluke koje nisu u skladu s tim sporazumom i čija bi provedba značila odustajanje od sporazuma te da sankcionira odgovorne", navedeno je.

( Fena)