Federalna vlada izgubila većinu u Parlamentu F BiH

Naime, za izvješće o izvršenju proračuna glasovali su, SDP i SDA, HSP te Demokratska narodna stranka, dok su protiv bili zastupnici Narodne stranke Radom za boljitak koja se priključila dvama HDZ-ovima, kao i drugim oporbenim strankama u Federaciji BiH.

Čak je, kako piše Večernji list, vodstvo Parlamenta organiziralo pojedinačna izjašnjenja, no nije bilo dovoljno ruku za potporu izvješću o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

"Nitko ne bi trebao tako mirno prijeći jer izvješće najbolje govori kako se trošio proračunski novac u Federaciji. Time se automatski postavlja i upitnost takve vlasti koja je neustavna. Da imaju dostojanstva, podnijeli bi ostavku, ali oni koji su na neustavan način došli na vlast, ne mislim da će sada povući takav potez", rekao je predsjednik kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara.

Dok je trajala rasprava o izvršenju federalnog proračuna koji je prošle godine ponovno zabilježio rast, ali samo s konačnim manjkom, dotle je Vlada imala redovitu sjednicu pa je uopće nije zanimalo mišljenje zastupnika.

"Vlada nije bila nazočna sjednici zakonodavne vlasti. U normalnim okolnostima za neprolaznu ocjenu izvršenja proračuna, svaka bi vlada podnijela ostavku. No, mi očito ne živimo u normalnoj državi", ocijenio je federalni zastupnik i predsjednik HKDU-a BiH Ivan Musa.

Za razliku od izvješća o proračunu na jučerašnjoj je sjednici vladajuća četvorka jednoglasno podržala još jedan iznimno štetan Zakon o koncesijama u Federaciji BiH kojim se županije bacaju na koljena. I ovaj je zakon, piše Večernji list, dio očite strategije da se što više unitarizira ovaj entitet i odlučivanje prenese u Sarajevo, što je na štetu malobrojnijih Hrvata. Zastupnik Josip Martić koji je uložio više amandmana za popravak izrazio je nezadovoljstvo utvrđenim prijedlogom.

"Kada se sagleda zakon, terminologija, stječe se dojam kako se radi o lošijem prijedlogu nekog teksta sa stranog jezika. I osim amandmana, dosta je neusklađenosti i nejasnoća napose u odnosu prema županijama i općinama", rekao je Josip Martić. Hrvatski će izaslanici u Domu naroda pokušati zaustaviti i ovaj prijeporni zakon.