Federacija zapostavlja Hercegovinu

Posljedica toga je činjenica da je bruto domaći proizvod u Sarajevskoj županiji dvostruko veći od BDP-a koji imaju četiri većinski hrvatske županije zajedno. Hercegovačko-neretvanska, Posavska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.

U situaciji kada su strane investicije skoro presušile, a privatno poduzetništvo uglavnom stagnira, projekti države, odnosno entiteta i njihovih javnih poduzeća, jedina su prilika za kakav-takav razvoj. Međutim, ova sredstva uglavnom završavaju u trokutu Sarajevo - Zenica - Tuzla, dok ostala područja dobivaju samo mrvice. Razloge treba tražiti i u tome što su spomenuta područja glavna izborna baza stranaka koje trenutačno participiraju u federalnoj Vladi.

Radovi u "Bosni"

Najbolji primjer je izgradnja ključnog infrastrukturnog projekta u BiH, cestovnog koridora Vc. Trenutačno se najviše radova izvodi na dionicama koje prolaze kroz Zeničko-dobojsku i Sarajevsku županiju, a Zenica i Sarajevo bit će prva dva regionalna središta u BiH koja će biti povezana autocestom. Osim ovih, gradi se još samo jedna poddionica na jugu Hercegovine. Dionice kroz Hercegovačko-neretvansku županiju ostavljene su za kraj. S druge strane, već se priprema teren za izgradnju kraka koji bi Tuzlu povezivao s koridorom Vc. Hercegbosanska i Srednjobosanska županija se nadaju brzim cestama čija izgradnja neće početi uskoro.
Slična situacija je i s ulaganjima u energetiku. Samo u rudnike će ove godine biti uloženo 74,3 milijuna KM, a ukupne investicije Elektroprivrede BiH, uglavnom u Bosni, premašuju 1,6 milijardi maraka.

Najavljeni projekti

Iako je iz EP BiH prethodne godine bilo najavljivano da će vjetropark Podveležje(VE Podveležje)kod Mostara, koji će se sastojati od 16 vjetroturbina s instaliranim kapacitetom do 48 MW, biti završen do kraja 2012. godine - to se nije dogodilo. Tek se krenulo u proces izbora konzultanata. Imajući u vidu sve ovo, ne čudi što industrijska proizvodnja također nije ravnomjerno raspoređena u BiH, a pogotovo ne u Federaciji. Na Sarajevsku, Tuzlansku i Zeničko-dobojsku županiju otpada čak 71 posto industrijske proizvodnje. S druge strane, četiri većinski hrvatske županije u industrijskoj proizvodnji FBiH sudjeluju sa skromnih 15,5 posto. Još više zabrinjava podatak da je samo godinu dana ranije taj udio bio 19,5 posto, što samo potvrđuje da industrijska proizvodnja u ovim dijelovima Federacije drastično opada.

VLM