Federacija BiH pred financijskim kaosom

Nermin Nikšić, Vlada Federacije, rekonstrukcija, Federacija BIH, kolaps događaj, Nermin Nikšić, ostavka, Sarajevo, prosvjedi
Federalni je premijer novinarima u Sarajevu kazao kako je Budimir prošlotjednom odlukom o smjeni ministra financija Ante Krajine doveo do blokade isplate svih izdvajanja iz entitetskog proračuna, uključujući i otplatu dospjelog inozemnog duga, što bi moglo imati nesagledive posljedice po financijsku stabilnost.

"Budimir ovime nastoji izazvati kaos u Federaciji BiH", izjavio je Nikšić.

Budimir je krajem prošlog tjedna donio odluku o smjeni Krajine, obrazloživši to tvrdnjom kako je ministar financija odgovoran jer razvojačenim pripadicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz četiri hercegovačke općine do kraja prosinca nisu isplaćene naknade koje im po zakonu pripadaju.

Te naknade nisu isplaćene jer četiri općine nisu ministarstvu branitelja FBiH dostavile točne popise korisnika, na čemu se pak inzistira kako bi se provela revizija korisnika različitih naknada i invalidnina.

Razrješujući Krajinu s dužnosti, Budimir se pozvao na zahtjev za smjenu osam ministara u federalnoj vladi što mu ga je entitetski premijer uputio još 2012. godine.

Prema ustavu FBiH, nositelj izvršne vlasti u tom entitetu je njegov predsjednik koji imenuje i razrješava premijera i ministre u vladi.

Nikšić je u ponedjeljak ustvrdio kako je taj zahtjev, koji je podnesen kao dio pokušaja rekonstrukcije federalne vlade, ništavan jer je Budimir na njega negativno odgovorio još u prosincu 2012. godine.

"Odluka o smjeni ministra Krajine je jedan ništavni akt donesen na temelju nepostojećeg zahtjeva", kazao je Nikšić.

Problem je prouzročila činjenica da je za sve isplate iz proračuna FBiH uz premijerov obvezatan i potpis ministra financija. To se odnosi na plaćanje vanjskog duga i na isplate invalidnina, plaća i mirovina te drugih sličnih izdvajanja.

S obzirom da na političkoj pozornici u FBiH vlada konfuzno stanje, jer se ne zna ni tko je u vlasti niti tko točno čini oporbu, imenovanje novog ministra moglo bi postati nerješivi problem, a sve do tada ne bi postojala osoba koja bi bila ovlašteni potpisnik naloga za isplate.

Nikšić je najavio je kako će od ustavnog suda FBiH zatražiti preispitivanje Budimirove odluke o smjeni ministra financija te kako će se federalna vlada do kraja tjedna očitovati o mjerema koje je moguće poduzeti kako bi se spriječio slom financijskog sustava.

"Za razliku od predsjednika FBiH, ministar Krajina je pokazao da vodi računa prije svega o interesima građana, dok Budimir vodi računa prije svega o svojim osobnim", kazao je Nikšić, dodajući kako Budimir sada pokušava ishoditi ustupak po kojemu bi dužnost ministra financija pripala nekome iz novoutemeljene Stranke pravde i povjerenja (SPP) kojoj je na čelu.

I Budimir i Krajina na dosadašnje su dužnosti izabrani 2011. godine kao kandidati Hrvatske stranke prava (HSP).

Tijekom mandata tu su stranku obadvojica napustili i dok je Budimir utemeljio vlastitu Krajina se odlučio djelovati kao izvanstranačka osoba.

Krajina, koji se pred novinarima u Sarajevu pojavio zajedno s premijerom Nikšićem, izjavio je kako mu nije bitno što će biti s ministarskom pozicijom no želi da se osigura funkcioniranje sustava.

Upozorio je i kako će sadašnja kriza odnosno neplaćanje dospjelog vanjskog duga ozbiljno utjecati na kreditni rejting FBiH i potencijalno na njezinu ukupnu financijsku stabilnost.

business.hr