FBiH ima 3322 izvora pitke vode, od čega u HNŽ-u 617, a u ZHŽ-u 185

rijeka neretva

... 3322 do sada uneseno u Katastar podzemnih voda, piše Večernji list BiH.

Uspostava Katastra podzemnih voda na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine - voda namijenjenih za piće započela je 2012. godine na osnovi zaključka Vlade FBiH.

Završeni radovi

U izvješću koje je nedavno razmatrala Vlada Federacije BiH stoji kako su u razdoblju 2012. - 2017. godine ukupno terenski obrađena i u katastar unesena 3322 izvora i bušotine pitke vode na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Dalje se navodi kako su u potpunosti završeni radovi na izradi katastra za Tuzlansku županiju (697 izvora i bušotina); Hercegovačko-neretvansku županiju (617 izvora i bušotina) i Zapadnohercegovačku županiju (185 izvora i bušotina). U Srednjobosanskoj županiji je u cijelosti završen katastar za općine Jajce, Kreševo, Kiseljak, Fojnica, Busovača i Vitez (ukupno 496 izvora i bušotina), dok su započeti terenski radovi u općinama Novi Travnik, Travnik, Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Dobretić (ukupno registrirano 267 izvora i bušotina). U izvješću također stoji kako su u Zeničko-dobojskoj županiji završeni radovi na izradi katastra u općinama Vareš, Breza, Visoko, Kakanj, Olovo i Zenica (ukupno 867 izvora i bušotina).

U Hercegbosanskoj županiji završeni su terenski radovi na izradi katastra u općinama Tomislavgrad i Livno (ukupno 125 izvora i bušotina). U Sarajevskoj županiji izvršeni su pripremni radovi na prikupljanju i analizi raspoložive dokumentacije za sve općine, a završeni radovi na izradi katastra u općini Ilijaš (ukupno 68 izvora i bušotina). Za Unsko-sansku županiju izvršeni su pripremni radovi na prikupljanju i analizi raspoložive dokumentacije za izradu katastra u općinama Bihać, Bosanski Petrovac i Velika Kladuša.

- Imajući u vidu da se terenskim radovima u dosadašnjem razdoblju izrade katastra na teritoriju FBiH utvrdio znatno veći broj izvora, te znatno veći broj novih bušotina i bunara pitke vode nego se to očekivalo projektnim zadatkom, kao i činjenica da je realizaciju projekta pratio nedostatak financijskih sredstava i ljudskih potencijala za izradu katastra, nameće se potreba produljivanja roka izrade katastra u iduće tri godine, odnosno u razdoblju 2018. - 2021, godine, a što je predviđeno i programom razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Federaciji Bosne i Hercegovine FUCZ-a - navodi se u spomenutom izvješću.

Planovi do 2021.

Tako je planirano da se u razdoblju 2018. - 2021. godine završe započeti terenski radovi na izradi katastra u Srednjobosanskoj županiji (općine Novi Travnik, Travnik, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Dobretić i Bugojno). Zatim, u razdoblju 2018. - 2021. godine planirano je završiti započete radove u Zeničko-dobojskoj županiji (općine Zavidovići, Žepče, Tešanj, Usora, Doboj Jug). U istom razdoblju također je planirano završiti započete terenske radove u Hercegbosanskoj županiji (općine Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar) te u Bosansko-podrinjskoj i Posavskoj županiji.