FBiH i RS poskupljuju litru nafte za 5 feninga

...trošarinu na naftu kako bi bile spašene željeznice u BiH s dva poduzeća u vlasništvu entiteta, doznaje Večernjak. Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nail Šećkanović i njegov kolega iz RS-a Slobodan Puhalac jučer su razgovarali o tome da se na litru goriva plaća posebna trošarina od 5 feninga.

Sutra odluka

Vlada Federacije će već sutra razmatrati informaciju o potrebi uvođenja trošarine na naftu za željeznice radi stvaranja održivog sustava financiranja željezničkog sektora, najavljeno je iz federalne Vlade. Iako bi se za početak trebala donijeti uredba s kojom bi se odmah počela naplaćivati posebna trošarina, ova će odluka vjerojatno postati trajna i pretočit će se u zakonsko rješenje, doznaje se iz federalne Vlade. Na taj će se način godišnje od prodaje 1,5 milijuna tona nafte za posrnula poduzeća Željeznica osigurati značajnih 75 milijuna maraka. Željeznice FBiH i RS-a su u kronični gubitaši koje vlade svake godine podržavaju s više desetaka milijuna maraka, piše večernji.ba.

Druge okolnosti

Ove trošarine će, očekivano, građanima poskupjeti litru goriva u maloprodaji za dodatnih pet feninga. Inače, cijene nafte i naftnih prerađevina u BiH su krajnje nerealne. Iako je cijena barela danas dvostruko niža od one prije godinu i pol kada se cijena kretala oko 150 dolara, cijena u maloprodaji je viša. Tome je prije svega pridonijelo kretanje na svjetskom tržištu i činjenica da nakon svakog skoka cijene u maloprodaji nikada ne dođu u istu ravan u vrijeme pojeftinjenja barela, ali i toga da su uvedene posebne trošarine za izgradnju autoceste u iznosu od 10 feninga po litri goriva. Na cijenu nafte utječu i troškovi prijevoza, ali i okolnosti koje diktira država kao siguran izvor prihoda.