Farmeri prijete izlaskom na granice i blokadom uvoza govedine u BiH

farmeri, blokada

Ukoliko sljedeći tjedan resorna ministarstva na razini BiH i entiteta ne riješe problem izvoza goveđeg mesa i goveda iz BiH, farmeri iz oba entiteta blokirat će granice BiH i obustaviti uvoz goveđeg mesa u BiH.

Ovo su za Nezavisne novine potvrdili predstavnici entitetskih poljoprivrednih udruženja te uzgajivača iz RS.

Sljedeći tjedan zakazan je sastanak predstavnika poljoprivrednih entitetskih udruženja, uzgajivača i resornih ministara u Bijeljini kako bi se iznašle mogućnosti da se riješi problem izvoza, odnosno otkupa goveda i goveđeg mesa.

Prema podacima koje imaju udruženja, u RS u ovom trenutku ima 8.000-9.000 grla goveda koja su bila uzgajana za izvoz u Tursku, ali zbog nefunkcioniranja sporazuma s tom zemljom, ta grla su prerasla i to predstavlja ogromne gubitke za farmere.

Iako Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, pozdravlja odluku o interventnom otkupu goveda koju je donijela Vlada RS, on ipak ističe da je to samo djelomično gašenje požara, koje neće riješiti problem i spasiti farmere od gubitaka.

"To je mjera - daj što daš", ističe Marinković za Nezavisne.

Dodaje kako, s obzirom na otvorenost granica u BiH i nekontroliran uvoz, farmeri već imaju kronični problem s pojavom tržišnih viškova kada su u pitanju goveda i svinje. Sve to, kako ističe, ponavlja se iz godine u godinu, te su poljoprivrednici apelirali na nadležne u BiH da uvedu zaštitne mjere, za što, podvlači, postoji opravdanje na terenu.

"Situacija je alarmantna. Oko 8.000-9.000 goveda za isporuku bilo je spremno prije dva-tri mjeseca, te su sada u fazi da su farmeri svakako na gubitku", kaže Marinković i dodaje kako ukupne procjene govore da trenutno ima oko 20.000 bikova spremnih za isporuku.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže kako očekuje da se u prvoj polovici studenoga riješi problem s izvozom u Tursku.

"Mi smo sa svoje strane sve uradili. Čekamo tursku stranu, koja treba riješiti neke tehničke detalje. Vjerujem da će to biti završeno ubrzo", kazao je Šarović.

S druge strane, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da ministar Šarović zaobilazi istinu.

"Sporazum s Turskom jeste potpisan, ali samo o interventnom izvozu od 3.000 tona, a prvobitni sporazum s početka godine je bio 15.000 tona. I to se nije realiziralo, jer nema vlasti, parlament ne zasjeda i nema tko ratificirati sporazum. Došli smo u situaciju da se mora interventno djelovati, a ni to nije donijelo ništa, jer je veći dio bikova prerastao. To više nisu bikovi, nego volovi", ističe Bićo i pojašnjava kako je u FBiH dosta bolja situacija, jer većina mesa ode na domaće tržište.

"U RS su ljudi uložili ogromna sredstva. Bik koji stoji svaki dan gubi na vrijednosti, a ogromne troškove pravi proizvođaču", ističe Bićo.

Najavljujući sastanak u Bijeljini kaže: "Ako ovaj problem ne riješi vlast, riješit ćemo mi, izaći ćemo na granice i zaustaviti uvoz."

Savo Bakajlić, predsjednik Saveza uzgajivača RS, objašnjava kako na području Semberije ima 6.000-7.000 grla tovnih goveda od kojih je već pola prestarilo, a pola je već stiglo na tržište.

"Što se tiče izvoza u Tursku, ponavljamo isto od svibnja i Šarović to dobro zna. Samo su nam obećanja ostala. Sve koči i neformiranje Vijeća ministara, oni prebacuju loptu jedni na druge, a mi smo u velikom problemu. Bez obzira na tehnički mandat, Vijeće ministara može na tri mjeseca obustaviti uvoz goveđeg mesa u BiH iz okružja, tako da pokušamo učiniti da se potroši ovo što je domaće proizvodnje", ističe Bakajlić, koji također najavljuje mogućnost radikalnih mjera.

"Ukoliko se ovo ne riješi idući tjedan, mi ćemo najvjerojatnije na ulicu i na granice kako bismo obustavili uvoz", poručio je Bakajlić.