Fahrudin Radončić: Premijer BiH treba biti predstavnik Hrvata

Fahrudin Radončić, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Dragan Čović
...iskazale su na današnjim razgovorima u Sarajevu interes da se vlast u BiH konstituira što prije. Prema riječima predsjednika SBB-a BiH, nova vlast treba biti okrenuta razvoju, unutarnjem suživotu na "najmudriji način" i europskim integracijama.

Dvije stranke su također suglasne da se prilikom konstituiranja vlasti poštuje izborna volja sva tri bh. naroda, ali su iz SBB-a potencirali i to da treba poštivati volju građana za promjenama, naveo je Radončić.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović je istaknuo da dvije stranke o većini aktualnih pitanja imaju identična ili prilično izbalansirana stajališta.

On smatra da nije dobro nastaviti s razgovorima na način na koji su se vodili do danas.

- Mislim da je bilo dovoljno sondiranja terena i da, uvažavajući volju glasača, trebamo naći snage i načina da napravimo izvršnu vlast, kazao je Čović.

On naglašava da bi vlast na svim razinama trebala biti uspostavljena na istom načelu, od županija do države, kako bi se što prije krenulo u rješavanje životnih pitanja.
- Uvjeren sam da ne smijemo upasti u zamku da naredne mjesece izgubimo u jednom razvodnjavanju. Danas vrlo dobro znamo što koja politička opcija misli, tako da ne vidim veliku prepreku da napravimo jedan sažetak zajedničkog promišljanja o budućnosti BiH i što prije krenemo s implementacijom izbornih rezultata, rekao je Čović.

Upitan bi li u koaliciji više volio Radončića i predsjednika SDA Sulejmana Tihića, predsjednik HDZ BiH se izjasnio protiv pitanja koja nekoga isključuju.

- Glasači su kazali svoje. Kao što nitko nema pravo eliminirati HDZ BiH, koja je dobila 62 posto potpore hrvatskog biračkog tijela, na isti način se trebamo odnositi prema strankama koje su dobile potporu ostalih građana u BiH. Bio bih presretan kada bi ta naša koalicija ili partnerstvo imalo snažnu potporu koja osigurava ustavne promjene i sva druga pitanja, kaže Čović.

Međutim, Čović insistira da položaj predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada HDZ BiH kao stranci koja je osvojila najviše glasova hrvatskih birača, a upitan bi li se on prihvatio tog položaja, rekao je da je "najmanji problem tko će to biti".

On je zabranu koju mu je OHR izrekao na obavljanje izvršnih funkcija ocijenio apsurdnom, ali je poručio da nije osoba koja bi sjedila na mjestu predsjedavajućeg bez podrške u druga dva naroda, jer bi u tom slučaju bio "osuđen na propast".

Istaknuo je i da vlast bez HDZ BiH nema smisla, premda se tehnički može sastaviti i najavio je da će se veoma brzo, možda već danas sastati s predsjednikom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom, jer je "vrijeme da se sjedne i konačno dogovorimo".

Radončić također smatra da prilikom izbora novog predsjedavajućeg Vijeća ministara treba poštovati džentlmenski dogovor da to bude predstavnik hrvatskog naroda.

- Ako se ide logikom da mandatara daje najjača stranka, onda to znači da će on u 90 posto slučajeva biti Bošnjak, što nije u duhu BiH, kaže Radončić.

Upitan bi li se SBB BiH biti u vlasti ili u oporbi, Radončić kaže da to ovisi od mnogo faktora, prvenstveno od programa, a ne samo od matematike.

(Fena)