Evo što renomirani neuropsihijatar kaže o Željku Komšiću

Lider DF-a Željko Komšić gostujući prošlog tjedna u emisiji Face tv, pokušao je voditelju emisije...

...Senadu Hadžifejzoviću objasniti zbog čega on treba biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, umjesto da sarajerska ljevica ima jednog zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, SDP-ovog Denisa Bećirevića.
-Senade, ja okrenem mitraljez tamo, a ti meni cijev vruću ovamo", na što ga je zbunjeni Hadžifejzović upitao: -Senade, ja okrenem mitraljez tamo, a ti meni cijev vruću ovamo", na što ga je zbunjeni Hadžifejzović upitao: A prema kome okrećeš mitraljez? - Pa prema ovome dole što se radi u Mostaru, odgovorio mu je Komšić.

Komšić je prethodno kazao kako mu je cilj srušiti HDZ-ov odnosno HNS-ov koncept, aludirajući očito na ustavni koncept ravnopravnosti naroda, prema kojem bi svaki od naroda trebao imati mogućnost izabrati svog predstavnika u tronacionalnom Predsjedništvu BiH.

Upitan što psihijatrijska znanost kaže o profilu političara koji koristi oružje, mitraljez, kao metaforu, kada govori o želji da porazi drugu političku opciju ili nekog drugog političara, dr. Dragan Babić, neuropsihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije i profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kaže za Hrvatski Medijski Servis kako se psihijatrijski promatrano za ovakav postupak može dati više objašnjenja jer u psihijatriji postoji više psihijatrijskih pravaca.
-Ni jedno objašnjenje ne bi išlo u prilog tomu da iza takve izjave stoji stabilna, jaka i zdrava ličnost, a sva bi objašnjenja na različite načine ukazivale na psihičke slabosti koje posjeduje takva ličnost, kaže dr Babić.

Ono što mu se čini najbliže, u ovom slučaju, je objašnjenje socijalne psihijatrije, koje je utemeljio čuveni austrijski psihijatar Alfred Adler prije skoro 100 godina pišući o kompleksu manje vrijednosti.

-Kod takvih političara sigurno je jako izražen kompleks manje vrijednosti i osjećaj inferiornosti iz čega se onda posljedično rađa želja za moći. Želja za moći osim kompleksa manje vrijednosti u konkretnom slučaju je potaknuta socijalnom komponentom u vidu nakane za dodvoravanjem većinskom narodu u čijem okružju osoba živi, ističe ovaj renomirani stručnjak.

Podsjetimo Željko Komšić u dva je navrata bošnjačkim glasovima izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH./HMS/

07.03.2018 u 11:51