Evo što koči izgradnju Koridora Vc | Hercegovina.Info

Evo što koči izgradnju Koridora Vc

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić danas je na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o zastoju u gradnji koridora Vc i stanju u poduzeće Autoceste FBiH izjavio da stanje nije zadovoljavajuće jer je po okončanju dionica Tarčin-Zenica, Bijača-Zvirovići, te započetih radova na dionici Svilaj-Odžak došlo do usporavanja aktivnosti zbog objektivnih okolnosti, javlja Fena.

Odgovarajuće probleme, navodi, izazvalo je stanje u JP Autoceste FBiH, koje su cijelo vrijeme rada aktualne Vlade FBiH imale vršitelje dužnosti Uprava i Nadzornog odbora. Nova uprava, kako je rečeno, naslijedila je 173 milijuna KM kratkoročnih obveza i prazan tekući račun.

- U takvim okolnostima, direktor i članovi Uprave su radili s ograničenim ovlastima zbog neriješenih odnosa uglavnom nisu djelovali kao tim, a i suradnja s Ministarstvom nije bila na zadovoljavajućoj razini - kazao je Lasić, dodajući da za nastavak realizacije projekta poduzete konkretne mjere.

Očekuje da će uskoro biti usvojen zakon o izmjenama zakona o akcizama BiH kojim se treba osigurati dodatni izvori financiranja za ove namjene.

U tom pogledu, resorno ministarstvo i Autoceste FBiH u suradnji s Vladom i Federalnim ministarstvom finacija, kaže Lasić, pokušavaju iznaći i druge potencijalne izvore financiranja preostalih projekata, priznajući da taj proces ide sporo.

Predstavnik JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo potvrdio je da je 695,9 milijuna eura osigurano za financiranje ili je u fazi potpisivanja za sljedeće dionice: Buna - Počitelj 32 milijuna eura (natječajna procedura, ugovor potpisan), Buna - Kvanj 100 milijuna eura (sredninom 2017. potpis ugovora), Mostar jug - Buna 60 milijuna eura, Vraca - Pečuj 48,5 + 9.5 milijuna eura (ugovor potpisan), Ponirak - Vraca 50 +15,9 +25 milijuna eura (travan 2017. -potpis ugovora), Vranduk - Ponirak 49 milijuna eura (april 2017. - potpis ugovora), Nemila - Vranduk 36 milona eura (august 2017. - potpis ugovora), Poprikuše - Nemila 100+70 milijuna eura, Tarčin - Ivan 50 +50 milijuna eura. Izrada svih projekata predviđena je do kraja trećeg kvartala 2017. godine.

- Jedini uvjet da se navedena sredstva aktiviraju je akciza na gorivo to jest usvajanje zakona o akcizama. Pod uvjetom nove akcize za gorivo osiguran je novi investicijski ciklus od 1,36 milijardi KM kod MFI za novih 85 km autoputa, pripremljeni su natje čajza nove izvore financiranja putem EXIM banake u visini od 1,1 milijardi KM za 27 km i pripremljen projekt koncesije vrijednosti 723 milijuna KM za novih 38 km - naglasio je Bučo.

Za pripremljene projekte Klopče-Pečulj od 96 milijuna eura, ranije je bilo osigurano 60 milijuna eura, te je nedostajalo 36 milijuna eura. Ukazao je da su efektivna sredstva za dionicu Počitelj - Zvirovići u iznosu od 100 milijuna eura postala u srpnju 2016.

- Iako izgleda da se ništa ne radi u tijeku je izgradnja brze ceste Lašva - Jajce i za nastavak projekta od Travnika do Jajca imamo elaborate za eksproprijaciju. Očekujemo da ćemo u svibnju od Vlade dobiti 120 milijuna KM ruskog duga. Također, priključak od Žepča prema Tuzli je idejni projekt koji je kompletno završen. Uvjeren smo da otvara puno više perspektiva i alternativne pravce. U tom kontekstu ispoštovat ćemo što se dogovori na višim razinama - istaknuo je direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Zastupnicima je ukazao da su u ovom poduzeću „bili svjesni da nešto škripi kada Vlada, koja je imenovala ovu Upravu, nije podržala godišnji plan JP Autoceste FBiH".

Ocijenio je neophodnim da se osigura podrška dugoročnom planu investicija minimalno četiri godine, poboljša protočnost akata, ubrza ratifikacija svih ugovorenih kredita kod MFI, podrže alternativni EXIM izvori financiranja odobravanjem suverene garancije.

- Parlament bi mogao značajno ubrzati realizaciju i to usvajanjem četverogodišnjeg plana, ratifikacijom svih sporazuma o zajmu u najkraćem mogućem roku, kao i donošenjem odluke Vlade i davanje suglasnosti Parlamenta za pokretanje natječajne procedure za projekt Mostar sjever - Mostar jug i tunel Prenj prema modelu DB+F (iz EXIT izvora). Ovaj sustav ima ogromnu šansu samo treba povući ručnu i krenuti u realizaciju - poručio je Terzić.

Predložio da jedan od zaključaka izvanredne sjednice bude taj da Zastupnički dom podržava spajanje Beograda i Sarajeva izgradnjom puta Žepče - Tuzla - Brčko - Bijeljina.