Evo koja tri uvjeta BiH mora ispuniti da bi aplicirala za članstvo u EU

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...sastanka s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i šeficom Svjetske banke za BiH Tatianom Proskuryakovom da je, s ciljem provedbe Reformske agende, pripremljen detaljan i ambiciozan plan vrlo konkretnih mjera i aktivnosti, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Radi se o setu mjera koje su, dodao je, međusobno povezane. Wigemark je kazao da je dosad fokus bio na socio-ekonomskim reformama i da je dosta urađeno, ali da je dosta posla i preostalo.

- Imamo već neke pozitivne naznake, bilježi se ekonomski rast i povećanje radnih mjesta, ali za pravo pokretanje gospodarstva potrebne su investicije, a za za njih povoljno poslovno okruženje koje će ih privući - kazao je Wigemark na konferenciji za novinare u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Naglasio je da entitetski premijeri, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, imaju pakete mjera i aktivnosti koje su pripremili i mnoge su trenutno u proceduri, kao što je zakon o stečaju.

Premijer Novalić je kazao da je danas održan jedan u nizu redovitih sastanaka o proedbi Reformske agenede i da je u tom smislu razgovarano o predstojećim aktivnostima.

- Glavna tema današnjeg razgovora odnosila se na izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH. Taj zakon je dio Reformske agende u okviru poglavlja Reforma javne uprave, a definiran je u Akcijskom planu kao jedna od prioritetnih aktivnosti koje Vlada Federacije BiH ima namjeru realizirati do kraja godine - kazao je Novalić.

Dodao je da spada u red prioritetnih aktivnosti zato što na određeni način haramonizira mjere iz područja radnopravnog zakonodavstva, koje su započete usvajanjem Zakona o radu.

Novalić je kazao da se izmjenom i dopunom Zakona o državnoj službi postiže uspostavljanje modernije, kompetentnije, transparentnije, efikasnije, fleksibilnije i odgovornije javne uprave. U praksi to znači da će javne institucije, što se tiče ljudskih resursa, biti operativnije i fleksibilnije.

- Otpuštanja neće biti. Zakon će omogućiti horizontalno i vertikalno pomjeranje - naglasio je premijer.

Naveo je da će biti otvoren prostor za napredovanje prema vještinama, ali također i pomjeranje državnih službenika iz jedne institucije, koja ima višak osoblja, u drugu koja ima potrebu za većim brojem službenika.

- Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi postižemo tri ključne stvari: fleksibilnost, uštede i efikasnost - naglasio je Novalić.

Wigemark je podsjetio da BiH mora ispuniti tri uvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU, a jedan od njih je napredak u provedbi Reformske agende, gdje već, kako je kazao, postoji napredak.

Što se tiče drugog uvjeta, kako je dodao Wigemark, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. lipnja ove godine, potrebno je prilagoditi Sporazum u njegovom trgovinskom dijelu i to prije svega s Hrvatskom, ali i drugim zemljama.

Treći uvjet jeste mehanizam koordinacije, gdje je postignut napredak.

Dodao je da će se i pitanje provođenja presude u slučaju "Sejdić-Finci" uzimati u obzir, ali da to u ovom trenutku za podnošenje aplikacije za članstvo nije uvjet, ali će se i to morati riješiti./HMS/