Evo kako se u BiH riješava problem nataliteta: Poticaji za tele 450, a za dijete 200 KM

bebe, bebe, umrli, drvar, bijela kuga, Kupres, imena, BIH, zanimljivo, bebe, interspolna ljudska bića, neodređeni spol, Njemačka, majka, rađanje, šestorke, BIH, poticaj, tele, dijete, jugoslavija, bebe, izvoz, bebe, porodilje, porodiljna naknada, djeca rast, imena, Hrvatska, djeca, bebe, Hercegovina, beba, zamjena, bebe, Mostar, porodiljna naknada, porodiljsko, HNŽ, zamjena, bebe, Čitluk, priraštaj, prirodni priraštaj, dijete, dječak, curica, imena, djeca rast, bebe, Hrvatska zemlja, roditeljska prava, roditeljstvo, naknade, rodiljske naknade, bebe, plač, djeca rast, imena, ženska imena , imena, popularna imena, imena, popularna imena, ženska imena , imena, ženska imena , BIH, beba, rođenje djeteta, rođenje, Mostar
O doplatku i ne sanjaj. Tako odlučila Vlada Federacije BiH. Ja u tome nisam loše proša, ali što je s ljudima koji ne drže krave, a žele imat dicu. Takvi je većina. Šta će nezaposleni gradski proleteri?

Bijela kuga prijeti BiH, napose Federaciji, gdje se u prve razrede osnovne škole upisalo gotovo 19 tisuća manje djece nego lani. Posebice je zabrinjavajuća situacija u hrvatskim županijama. Primjerice u Livnu i Tomislavgradu broj umrlih je posljednjih godina za 50 viši od broja rođenih.

Stručnjaci kažu da je depopulacija najizraženija u razvijenim zemljama poput Njemačke, Japana, Italije... pošto mladi bračni parovi ne žele imati više djece zbog posla, karijera, hedonizma. No što je s BiH koju "ne muče" svi ti problemi, gdje većina nema nikakva posla osim "praviti djecu"? Oni su toliko materijalno ugroženi da se ne usude ženiti i udavati, a kamoli rađati djecu. A država svojim mjerama stimulira "bijelu kugu", što se vidi i na spomenutom primjeru poticaja za junice i naknade za rodilje.

Šta se Rvacka ima bunit

Zbog svega toga ne treba čuditi što se Hrvatice iz BiH odlučuju "srediti" boravak i rađati u Hrvatskoj gdje su porodiljne naknade i dječji doplatak ipak vrijedni truda. U Hrvatskoj mnogi prigovaraju zbog toga. No treba podsjetiti da se Hrvatska već desetljećima demografski "hrani" upravo Hrvatima iz BiH. Kada presahne taj izvor, a sve su prilike da hoće, "bijela kuga" će još jače pogoditi Hrvatsku.

- Šta se Rvatska ima bunit kad će se naša dica iz Beiha svakako priselit tamo - komentira Rodijak Ćipa.

- Naručito najsposobniji i najškolovaniji. Jadno je što ni Rvacka ne zna šta će s njima, pa i svoje šalje u Evropu. Ali bi Rvacka tribala od Evrope tražit novce za dicu, jer će na kraju ta dica završit u Evropi ka radna snaga. Pa neka Evropa dadne nešto eura za svoje buduće radnike. I njoj je bolje da im dođe ugojena i školovana mlađarija. Bit će krava i za izvoz, ali ćemo morat čobane uvozit - veli Rodijak.

PETAR MILOŠ/Slobodna Dalmacija